viznannya-rosiyskogo-rezhimu-teroristichnim-politolog-rozpoviv-chi-nablizhaye-rishennya-parye-do-nadannya-rf-statusu-derzhavi-terorista

Визнання російського режиму терористичним: політолог розповів, чи наближає рішення ПАРЄ до надання рф статусу держави-терориста

 • 307576 переглядiв

КИЇВ. 14 жовтня. УНН. Рішення ПАРЄ про визнання російського режиму терористичним не несе обов'язковий характер, тому, швидше за все, не матиме ніяких практичних наслідків. Визнання росії державою-терористом може приймати уряд всередині країн, але поки цього не зробила жодна країна. Про це в коментарі УНН розповів політолог Володимир Воля.

Цитата

"ПАРЄ – це дискутивний майданчик, де збираються депутати парламентів держав, що входять до Ради Європи і обговорюють проблеми дотримання стандартів Ради Європи, стандартів у питаннях прав людини. Тобто рішень, які мають обов’язковий характер, ПАРЄ не ухвалює. Щодо визнання російського режиму терористичним. “Держава-терорист” і “терористичний режим” це дещо різні речі. Держава – це сукупність громадян і влади, а режим – це група людей, яка певним чином здійснює владу. Тому дане рішення – це засудження російського керівництва і оцінка його як терористичного", – розповів Воля.

Політолог додав, така заява на міжнародному рівні з'явилася вперше. Проте вона не вимагає обов’язкового виконання, тож практичних наслідків, скоріше за все, не матиме. Визнання росії державою-терористом можуть лише ухвалювати уряди окремо всередині своїх країн.

«Рішення про визнання росії державою-терористом можуть ухвалюватися виключно національними урядами тих чи інших держав. При чому урядами в широкому розумінні як консенсус між законодавчою і виконавчою владою в країні. Наприклад, якщо говорити про Польщу чи Німеччину, то це спільна позиція Уряду і Парламенту. Якщо говорити про США – це спільна позиція Адміністрації Президента, Конгресу і Сенату. Вже тривалий час депутати в різних країнах говорять про необхідність визнати росію чи то державою-спонсором тероризму, чи державою-терористом. Ми бачимо, що в Польщі така позиція є, в Литві. Проте, поки в жодній країни такі рішення не ухвалені», – зазначив політолог.

Додамо

Натомість, багато країн прийняли антиросійські санкції, що співмірні з тими, які приймають по відношенню до країн, що визнані державами-спонсорами тероризму. Та надання цього статусу росії чи статусу держави-терориста може нести певні наслідки.

«Ситуація унікальна, росія – значний гравець світової економіки. І найголовніше, це ядерна держава, один з двох найбільших ядерних потенціалів у світі. Надання їй статусі держави-терориста, може призвести до того, що зірветься “зерновий коридор” і багато інших процесів буде зруйновано. У США, Франції і Великій Британії є певна взаємодія з росією щодо інших організацій і держав. В тому числі, росія включена в процес з приводу іранської ядерної програми. Вона цілком може погрожувати діями у відповідь, якщо її визнають державою-терористом. Тут може бути побоювання щодо розвалу договору по іранській ядерній програмі і чи не розв’яже це руки іранській владі для отримання ядерної зброї та ескалації ситуації на Близькому Сході до рівня повномасштабної війни. Для західних держав співпраця з росією важлива принаймні для збереження форматів по стримуванню ядерної ескалації», – розповів Воля.

Нагадаємо

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним. Зі 100 делегатів – 99 проголосували "за", один утримався.

Українські Національні Новини

Політика