vlada-ne-maye-prava-proponuvati-pidvischennya-aktsizu-na-alkogol-yuzhanina

Влада не має права пропонувати підвищення акцизу на алкоголь - Южаніна

 • 27790 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Кабмін планує збільшити акциз на алкоголь і екологічний податок через прогноз інфляції на наступний рік в Україні. Проте у ВР таку ініціативу уряду критикують. Про це, зокрема, у коментарі УНН розповіла депутат, член податкового комітету ВРУ Ніна Южаніна.

“Я б хотіла навести приклад попередніх років, коли уряд пропонував індексувати ставку акцизного податку на пиво. І ми тоді в комітеті, депутати 8-го скликання, наполягали на тому і довели цифрами, що пивна галузь найбільше страждає в Україні в порівняно з країнами-сусідами. І ми тоді відстояли незбільшення ставки акцизного податку по пиву.

І ви знаєте, протягом наступного року ми побачили значне зростання обсягів реалізації, збереження робочих місць, і вже потім на наступний рік, навіть, більше не було такого намагання в уряду пропонувати нам індексацію ставки акцизного податку.

Тому мені здається, що зараз якраз є той самий приклад, коли влада не має права пропонувати підвищення ставки акцизного податку, бо ця алкогольна галузь тільки-но почала підійматися, і ми знаємо, що там достатньо надано робочих місць для громадян України. Тому я не знаю, який треба мати аналіз для того, щоб запропонувати збільшення ставки”, - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВР пропонують заборонити продаж алкоголю вночі: експерти кажуть - "профанація перед виборами"

Южаніна наголошує, що проводити індексацію ставок на алкогольні вироби – не логічно.

“Багато говорили про нові інструменти контролю за тіньовим ринком обігу алкогольних напоїв, і нічого не зроблено за цілий рік: ані електронних марок, ані посилення контролю за продажем зі сторони правоохоронних органів. Також не відслідковуються й інтернет-сайти, які продовжують продавати величезну кількість продукції за цінами у 2 рази нижче за літр, чим встановлена мінімальна ціна на державному рівні.

Тому ніяких підстав, щоб легального виробника ще раз заганяти в більш скрутне становище, точно немає”, - резюмувала вона.

Як писав УНН, експерти переконані, що кожен крок, спрямований на збільшення податкового навантаження на легального виробника алкогольної продукції, призводить лише до росту тіньового сегменту ринку. Відповідно, замість збільшення надходжень коштів до держбюджету у такому разі відбувається їх подальша тінізація.

Нагадаємо, до ТОП-5 надійних українських виробників якісного алкоголю належать такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Економіка