vlada-ugorschini-berut-pid-kontrol-naukovi-instituti

Влада Угорщини бере під контроль наукові інститути

 • 9170 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Парламент Угорщини, контрольований прихильниками прем'єр-міністра Віктора Орбана, у вівторок прийняв законопроект, фактично ставить сферу науки в країні під контроль влади. Про це повідомляє УНН з посиланням на «Радіо Свобода».

Документ виводить науково-дослідні інститути з-під контролю Угорської академії наук і переводить їх у відання спеціального комітету, глава якого призначається Орбаном, а половину членів складають урядовці.

Головою комітету став Ласло Палкович, міністр інновацій і технологій. Він же і був автором законопроекту, який, за його твердженнями, повинен забезпечити зростання конкурентоспроможності Угорщини і більш ефективне витрачання коштів.

Президент Академії Ласло Ловач оскаржить закон у Конституційному суді. На його думку, реалізація положень закону призведе до втручання держави в наукові дослідження.

У Будапешті проходять акції протесту проти законопроекту.

Нагадаємо, співробітники Угорської академії наук заявили про утискання своєї наукової свободи з боку право-консервативного уряду, який бажає впливати на дослідні установи.

Українські Національні Новини

Новини Світу