vladislav-kolodyazhniy-nazvav-chotiri-kroki-pozbavlennya-ukrayini-vid-rosiyskogo-avtogazu

Владислав Колодяжний назвав чотири кроки позбавлення України від російського автогазу

 • 1190999 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Російський скраплений газ не просто продовжує потрапляти до України через європейські країни — його обсяги тільки зростають. Однак це можливо зупинити, впевнений голова GT Group Владислав Колодяжний. В ефірі телеканалу FREEDOM він назвав алгоритм дій, завдяки якому можна зупинити імпорт цього ресурсу з РФ, передає УНН.

Існує три напрямки, з яких газ російського виробництва потрапляє до України: країни Балтії, Польща та Болгарія/Румунія. Обсяги поставок зростають щомісяця. За оцінками GT Group, в період з березня до грудня 2022 року до України надійшло близько 140 тис. тонн російського скрапленого газу — тобто 20% загального імпорту. У 2023 році обсяги збільшилися в рази.

Владислав Колодяжний назвав чотири основні кроки, які допоможуть зупинити надходження російського газу до України. “Потрібно розуміти, що на сьогоднішній момент немає чіткої одностайної заборони по ввезенню ресурсу Російської Федерації, країни-агресора, чи її посібника Республіки Білорусь на територію України”, — наголосив Владислав Колодяжний.

Наразі у цій сфері діють лише кілька постанов Кабінету міністрів України: одна з них стосується заборони на ввезення лише товару з території РФ, а в іншій не згадуються ані нафтопродукти, ані Білорусь. І першим кроком України має стати заборона імпорту скрапленого газу як з території РФ, так і російського походження в цілому. Сюди ж необхідно включити і блокування імпорту ресурсу, що походить або транспортується з Білорусі.

Через те, що газ російського походження постачається до України з території третіх країн, він класифікується як товар європейського чи невизначеного походження. Це може відбуватися через змішування з європейським продуктом чи заміну документів. А тому наступним кроком має стати введення обов’язкових сертифікатів, де буде вказуватися походження імпортованого продукту. Такі зміни потрібно внести до Митного кодексу.

Після цього потрібно ввести загороджувальне мито на товар невизначеного походження. Як пояснює Владислав Колодяжний, відповідний статус газ отримує у випадку, якщо постачальник не може надати всі необхідні документи та довести походження товару. І саме на такий скраплений газ має накладатися антидемпінгове загороджувальне мито.

Останнім кроком на шляху позбавлення від російського газу має стати створення моніторингової комісії. Туди мають увійти представники Міністерства палива та енергетики, Міністерства економіки та енергетичної митниці, які слідкуватимуть за тим, як усіх вищезазначені дії будуть впливати на зміни потоку скрапленого газу в Україну.

Зокрема, таким чином Україна надасть приклад європейським партнерам, що продовжують споживати газ російського походження. Це критично важливо сьогодні, коли стратегією РФ на енергетичному ринку став демпінг — у такий спосіб країна-агресор намагається повернути втрачені позиції. В середньому тонна російського скрапленого газу на 200 дол. дешевша, ніж європейського. А на піку ця різниця сягала понад 400 дол.

GT Group (Газтрон) — лідер з постачання скрапленого газу в Україну. Компанія торгує твердим, рідким, газоподібним паливом і входить в ТОП-3 імпортерів LPG в Україні.

Українські Національні Новини

Економіка