vladu-prosyat-provesti-referendum-pered-prodazhem-obyektiv-derzhavnoyi-vlasnosti

Владу просять провести референдум перед продажем об'єктів державної власності

 • 9322 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Українці закликали уряд заборонити продаж об’єктів державної власності без референдумів. Відповідна петиція розміщена на сайті Кабінету міністрів України, передає УНН.

У зверненні нагадують, що третій рік поспіль в Україні тривають активні процеси з масового розпродажу державного майна, які міжнародні та українські ЗМІ давно охрестили як "Україна - у роздріб".

"Відповідні зобов’язання перед кредиторами уряд Гройсмана брав на себе не спитавши думки населення України та без належної оцінки державних активів, які вже завтра можуть "піти з молотка" за безцінь, потрапити у руки олігархів та представників російського бізнесу", - йдеться в петиції.

У переліку підприємств, які Україна ризикує продати задешево є й ті, які мають надважливе стратегічне значення з точки зору економічної стабільності, енергетичної незалежності та національної безпеки країни.

"Мова, передусім, про ДП "Укрспирт", ПАТ "Укрзалізниця", ПАТ "Центренерго", низку хімічно-гірничих підприємств, обленерго, залишки унікальних машинобудівних заводів, неповторний столичний Оперний театр чи величний НСК "Олімпійський", повністю відремонтований за державні кошти, тощо.

І одна річ, коли приватизація "загрожує" державним готелям і базам відпочинку, до яких звичайні люди і так не мали доступу. Та зовсім інша - коли передати у невідомі приватні руки мають намір абсолютно прибуткові, бюджетоутворюючі і перспективні, з точки зору капіталізації й подальшого економічного розвитку, підприємства", - йдеться у документі.

Тези про те, що держава є неефективним управлінцем - це міфи, нав’язані українському суспільству зацікавленими бізнес-монополіями - тоді, як насправді, усі країни світу прагнуть тримати в руках держави стратегічні об’єкти і галузі. Саме вони забезпечують податкові бюджетні надходження, прибуток економік та робочі місця, переконані автори петиції,

"З огляду на викладене, вимагаємо:

- заборонити продаж державного майна важливого стратегічного виробничого, промислового чи культурного значення без проведення референдумів/електронних референдумів всеукраїнського рівня (коли мова про державні підприємства, діяльність яких стосується економіки, енергетики, безпеки чи транспортної логістики країни в цілому, тощо) та місцевого рівнів (коли мова про об’єкти, діяльність яких є знаковою для окремого міста, області чи регіону).

- визначатися з приватизацією та першочерговим правом на купівлю об’єктів державного майна виключно на підставі результатів таких референдумів.

- законодавчо унеможливити передачу державних стратегічних підприємств до рук іноземців, зокрема, пов’язаних з РФ", - йдеться у документі.

Відповідна петиція була опублікована вчора, 13 листопада. Станом на сьогодні вона набрала 10 голосів з 25 000 необхідних. Збір підписів триватиме ще протягом 89 днів.

Українські Національні Новини

Політика