volinska-ptakhofabrika-rozpovila-navischo-vikoristovuye-antibiotik

Волинська птахофабрика розповіла, навіщо використовує антибіотик

 • 54552 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Володимир-Волинська птахофабрика, коментуючи інформацію, що раніше з’явилася в ЗМІ, визнала, що використовує антибіотик під час вирощування птиці. Однак, вважає, що робить це раціонально і не завдаючи шкоди своєму споживачеві. Таку заяву компанія змушена була зробити у відповідь на публічні звинувачення журналістів у закупівлі антибіотика, попри випуск продукції “Епікур” під гаслом “вирощено без антибіотика”, повідомляє УНН.

На птахофабриці спробували пояснити, що випускають відразу кілька брендів продукції. І та курка, яка пролікувалася антибіотиком, використовується нібито для виготовлення інших брендів, а не “Епікура”. Утім, тепер це буде вкрай складно довести споживачеві, адже процес цей ніхто, окрім самого виробника, не контролює.

До того ж, у своє виправдання Володимир-Волинська птахофабрика опублікувала дослідження курятини “Епікур”, до якого у журналістів теж з’явилися запитання. Річ у тому, що там йдеться якраз про перевірку м’яса на предмет наявності в ньому залишку антибіотика.

Хоч би як, ветеринари вважають, що використання антибіотика для лікування тварин — це нормальна практика. Куди небезпечніше — не пролікувати тварин і залишити там бактерії.

“Птиця схильна до багатьох захворювань, і птиця фабричного утримання, і та, яка перебуває на самовигулі — у домашніх подвір’ях, тому відповідальні господарі використовують антибіотики для лікування тих чи інших захворювань птиці”, — розповів ветеринарний лікар Андрій Биченко.

Використання антибіотиків на великих птахофабриках жорстко регламентовано внутрішніми правилами та підзаконними актами України, продовжив лікар.

“Є регламент. Залежно від того, який антибіотик використовується при лікуванні конкретних захворювань, з моменту останнього використання повинно пройти 7-10-14 днів, коли він повністю виводиться з організму, і м’ясо готове до вживання в їжу”, - пояснив він.

Биченко також розповів, що іноді буває і таке, що антибіотик залишає незначний залишок в організмі тварин (для чого, власне, багато виробників і роблять дослідження на його наявність).

“Ці сліди антибіотиків можуть залишатися в м’ясі, але ніхто сире м’ясо не їсть. При термічній обробці вони повністю розпадаються, і м’ясо залишається без шкоди для людини або тварини. Найбільша кількість антибіотиків збирається в печінці та нирках тварин — це органи виведення, і там вони перебувають найдовше. Тому давати собакам і котам термічно необроблену печінку, нирки, потрошки не рекомендується”, - сказав лікар.

За його словами, ще жодне велике сільгоспгосподарство не змогло повністю відмовитися від використання антибіотика.

“Там намагаються перейти на якісь нові покоління — на фітобіотики, на фітопрепарати. Але вони в рази дорожче, і це дуже сильно збільшує собівартість продукції.

Нічого поганого у використанні антибіотиків немає. Найголовніше, щоб дотримувався регламент використання цього  препарату, дотримувалися норми і терміни виведення цього препарату з організму тварини до забою і були перевірені препарати, які пройшли тестування і лабораторні дослідження. Великі фабрики, які вирощують птицю, вони дотримуються цих норм. Тому що для них одна помилка буде дуже дорого коштувати. У них на майданчиках утримується не одна сотня, а то і тисяча птахів, а в разі виявлення захворювання — увесь майданчик просто піде на утилізацію”, - зазначив лікар.

Українські Національні Новини

Економіка