vooz-zaklikala-kitay-nadati-bilshe-danikh-pro-pokhodzhennya-koronavirusu

ВООЗ закликала Китай надати більше даних про походження коронавірусу

 • 12063 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) заявив у понеділок, що Китай має бути більш готовим до надання даних та інформації, пов'язаних із походженням коронавірусу SARS-CoV-2. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Тедрос Гебрейєсус сказав, що під час пандемії COVID-19 було "багато невдач" через відсутність правил або зобов'язань відповідно до чинних Міжнародних медико-санітарних правил ВООЗ 2005 року.

"Нам потрібно продовжувати, поки ми не дізнаємося витоки, нам потрібно працювати ще сильніше, тому що ми повинні винести уроки з того, що сталося цього разу, щоб (робити-ред) краще в майбутньому", - сказав очільник ВООЗ на брифінгу для журналістів у Женеві.

Що передувало

Команда вчених із ВООЗ у січні цього року зробила візит до міста Ухань в рамках місії з відстеження походження коронавірусу, випустивши в березні звіт, в якому не робилося жодних твердих висновків про походження COVID-19.

Натомість в агенстві перерахували низку гіпотез, у яких говорилося, що стрибок від тварин до людини - ймовірно, було здійснено від кажана - який найбільш ймовірно став шляхом зараження, тоді як можливість витоку вірусу з лабораторії була "украй малоймовірною".

Звіт, який був підготовлений спільно з китайськими вченими, викликав нові заклики до більш глибокого дослідження походження коронавірусу та до того, щоб Китай був прозорішим у своїх даних про вірус.

Теорія лабораторних витоків розлютила Китай, який висловив "здивування" і закликав розширити розслідування на інші країни.

Агентство повідомило, що Китай та "низка інших держав-членів" написали у ВООЗ про запропоновану другу фазу та подальші дослідження "лабораторної гіпотези", припускаючи, що вивчення її походження було політизовано або що ВООЗ діяла з політичних причин або тиску.

Агентство зазначило, що аналіз та покращення лабораторної безпеки та протоколів у лабораторіях по всьому світу, у тому числі у Китаї, має важливе значення для колективної біобезпеки та безпеки у всьому світі.

В Ухані знаходяться дві науково-дослідні лабораторії з високим рівнем безпеки, а також Уханьський інститут вірусології, який, як відомо, проводить дослідження кажанів.

Додамо

Тим часом, датський вчений Пітер Бен Ембарек, який очолював команду ВООЗ, яка вирушила до Уханю, в інтерв'ю датському громадському телеканалу TV2 заявив, що лабораторний працівник, який заразився при зборі зразків у польових умовах, був одним з ймовірних гіпотез про те, як вірус поширюється від кажанів людям. Він зазначив, що підозрювані кажани були не з околиць міста, і єдиними людьми, які могли б наблизитися до них, були дослідники лабораторії Ухані.

Українські Національні Новини

Новини Світу