vooz-zminila-svoyu-dumku-teper-vaktsini-pfizer-i-moderna-ofitsiyno-bezpechni-dlya-vagitnikh

ВООЗ змінила свою думку: тепер вакцини Pfizer і Moderna від коронавірусу офіційно безпечні для вагітних

 • 64265 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я змінила своє інструкцію, якою раніше не рекомендувала вакцинацію від коронавірусу вагітним жінкам, якщо вони не належать до груп ризику, повідомляє УНН з посиланням на The New York Times.

Ця зміна послідувала за протестом проти попередньої заяви ВООЗ, в якій говорилося, що організація "не рекомендує вакцинацію вагітних жінок" вакцинами, виробництва Pfizer/BioNTech і Moderna.

Зауважимо, що Центр з контролю і профілакти захворювань США з початку кампанії з вакцинації в країні керувався думкою про безпеку вакцин для вагітних.

Видання зазначає, що вакцини, вироблені Pfizer і Moderna, хоча і не тестувалися на вагітних жінках, не показали будь-яких шкідливих ефектів в дослідженнях на тваринах. Експерти вважають, що технологія, яка використовується в вакцинах, в цілому безпечна.

Нове формулювання ВООЗ засноване на цій думці:

"Виходячи з того, що ми знаємо про цей вид вакцини, у нас немає ніяких конкретних підстав вважати, що будуть певні ризики, які переважили би переваги вакцинації для вагітних".

The New York Times зазначає, що вагітні жінки традиційно виключаються з клінічних випробувань, що залишає прогалини в наукових даних про безпеку ліків і вакцин для жінок і їхніх майбутніх дітей. Вакцини зазвичай вважаються безпечними, і вагітним жінкам настійно рекомендується проводити імунізацію від грипу та інших захворювань з 1960-х років, навіть за відсутності суворих клінічних випробувань для їх перевірки.

За словами представника компанії Pfizer, пише видання, в найближчі кілька місяців вони протестують свою вакцину на вагітних жінках. Moderna ж планує створити реєстр для спостереження за побічними ефектами у жінок, яким була проведена вакцинація.

Українські Національні Новини

Здоров'я