vooz-znadobitsya-bilshe-chasu-na-vivchennya-shtamu-omicron

ВООЗ знадобиться більше часу на вивчення штаму Omicron

 • 12301 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) ще належить з'ясувати, чи буде варіант COVID-19 Omicron більш заразним або таким, що викликає більш тяжкий перебіг хвороби. Зараз же інформація попередня і постійно змінюється, у тому числі про те, наскільки ефективні заходи щодо стримування поширення штаму, заявив директор Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге на брифінгу у вівторок, пише УНН.

Цитата:

"Варіант Delta залишається домінуючим у Європі та Центральній Азії, і ми знаємо, що вакцини від COVID-19 залишаються ефективними у зниженні тяжкості перебігу захворювань та смертності від них. Ще слід побачити, як і чи буде крайній з тих, що викликає занепокоєння, варіант COVID-19, Omicron, більш заразним або більше чи менше серйозним. Інформація, доступна щодо варіанту, є попередньою і постійно розвивається, у тому числі про те, наскільки ефективні наші контрзаходи, включаючи наші вакцини, засоби діагностики та лікування", - сказав Клюге.

"Omicron на горизонті, і на підйомі, і ми не дарма проявляємо занепокоєння і обережність. Але, як я вже сказав, проблема зараз в Delta..." - додав він.

"Поки рано давати якісь певні рекомендації стосовно Omicron, і Delta як і раніше домінує в наших регіонах, і інструменти ті ж, тому все, що ми робимо для боротьби з варіантом Delta, принесе нам користь, (якщо) Omicron стане набагато більш домінуючим", - сказав Клюге, якого цитують західні ЗМІ.

За даними ВООЗ, вже зареєстровано понад 400 підтверджених випадків цього варіанту в країнах Європейського регіону.

Деталі

Клюге також зазначив, що за місяць у країнах Європейського регіону ще 120 000 людей померли і ще 10 мільйонів захворіли на COVID-19. "До кінця цього тижня кожна десята людина в Європейському регіоні буде інфікована COVID-19, що буде підтверджено лабораторними дослідженнями", - додав він.

"У той час як наближається кінець року і святковий сезон, зареєстровані смертельні випадки через COVID-19 досягли високого плато, близько 4100 смертей в день, що вдвічі більше, ніж 2100 смертей в день в кінці вересня 2021 року, а загальна кількість зареєстрованих смертей від COVID-19 в 53 країнах нашого регіону подолала позначку в 1,5 мільйона осіб всього два тижні тому", - зазначив очільник ВООЗ в Європі.

З його слів, показники реєстрації випадків захворювання збільшилися у всіх вікових групах, при цьому найвищі показники наразі спостерігаються у віковій групі від 5 до 14 років.

"Хоча за останні два місяці кількість випадків захворювання і смертності збільшилася більш ніж удвічі, кількість смертей від COVID-19 залишається значно нижче попередніх піків. Таким чином, без вакцинації смертність була б набагато вищою", - зазначив при цьому Клюге.

За його даними, 55% всіх європейців повністю вакциновані, і 43 з 53 країн регіону вже пропонують додаткову/бустерну дозу для найбільш вразливих груп населення.

Дослідження, проведені Європейським регіональним бюро ВООЗ та Європейським центром профілактики та контролю захворювань, показали, що з грудня 2020 року по листопад 2021 року не менше 469 186 життів були безпосередньо врятовані за допомогою вакцинації проти COVID-19, вказав при цьому Клюге.

Доповнення

Перша людина, інфікована штамом B.1.1.529, була виявлена нещодавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, йдеться про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений, зокрема, у декількох європейських країнах і країнах Азії, Північної Америки, у Японії та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Українські Національні Новини

Новини Світу