vostannye-take-bulo-u-90-kh-u-merezhu-zlili-plan-viyalovikh-vidklyuchen-elektroenergiyi

"Востаннє таке було у 90-х": у мережу "злили" план віялових відключень електроенергії

 • 139220 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. У НЕК "Укренерго" підготували план віялових відключень електроенергії, на тлі прийдешніх морозів. Про це заявив у Facebook колишній народний депутат, а нині журналіст Сергій Висоцький, оприлюднивши копію нібито листа від голови правління "Укренерго" до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, передає УНН.

"До мене в руки потрапив один документ. Це лист від голови правління "Укренерго" до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренко. Цим листом "Укренерго" просить міністерство погодити план віяльних відключень електроенергії. В цьому листі "Укренерго" в тому числі визнає, що на складах недостає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію у період морозів", - вказав Висоцький.

За словами журналіста, "останній раз віяльні відключення електроенергії відбувалися в Україні в кінці 90-х".

Зазначимо, на офіційній сторінці "Укренерго" у Facebook з'явився й коментар з цього приводу. 

"Зважаючи на появу в пресі публікацій щодо нібито можливості введення графіку аварійних відключень (так звані "віялові відключення"), повідомляємо, що такі заходи наразі не плануються. Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), зазначаємо, що даний інструмент не має жодного відношення до так званих "віялових відключень" і не передбачає відключення споживачів. При цьому, виходячи з поточної ситуації в енергосистемі, введення таких графіків під час періоду низьких температур також не планується", - сказано у заяві компанії.

Зауважимо, ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Додамо, це відбувається на тлі тотального підвищення тарифів на "комуналку", зокрема, значного зростання вартості газу для побутових споживачів. Через що українці масово почали виходити на протести по всій країні. На тлі цього влада взялася шукати шляхи для зниження тарифів.

13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення “зменшиться на 30%” і становитиме 6,99 грн за метр кубічний. Пізніше з’явилася інформація, що тариф на розподіл газу становитиме максимум 1,79 грн.

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції.

Очікується, що “урядові” тарифи будуть затверджені не пізніше 19 січня. Однак, на сьогодні, залишається до кінця не зрозумілим, який саме період часу вони діятимуть: протягом опалювального сезону чи на час карантинних обмежень.

Варто зазначити, що ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на майже 50%.

Українські Національні Новини

Економіка