voyenni-zlochini-rf-prokuror-mks-zaklikav-ne-zabuvati-visnovki-nyurnberzkogo-tribunalu

Воєнні злочини рф: прокурор МКС закликав не забувати висновки Нюрнберзького трибуналу

 • 979809 переглядiв

ЛЬВІВ-КИЇВ. 4 березня. УНН. Злочини проти міжнародного права чинять конкретні люди, а не “абстрактні суб’єкти”, заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан на конференції United for Justice у Львові, передає кореспондент УНН.

Деталі

Він розповів, що прокурори отримують багато заяв про катування військовополонених, звинувачення в сексуальних і гендерних злочинах, у цілеспрямованих обстрілах. Наразі, зокрема, збираються докази. У зв’язку з цим, додав він, “не буває забагато доказів, але треба забезпечити, щоб вони збиралися належним чином”.

Прокурор МКС також розповів, що відвідав населені пункти на сході України, які окупанти зруйнували внаслідок своєї неспровокованої агресії. Карім Хан додав, що росіяни депортували дітей за межі України, на територію рф, що також є серйозним порушенням.

Цитата

“Важливо пам'ятати про Нюрнберзький трибунал, який визначив, що злочини проти міжнародного права чинять люди, а не абстрактні суб'єкти. І тільки шляхом покарання осіб, які скоїли такі злочини, можна забезпечити виконання положень міжнародного права”, – наголошує він.

За його словами, першими партнерами у розслідуванні воєнних злочинів росії є організації громадського суспільства, які перебувають у дуже складних та небезпечних місцях в Україні.

Зокрема, для таких організацій були розроблені рекомендації, аби переконатися, що “ми збираємо і документуємо докази, усвідомлюючи, що вони мають бути максимально корисними для суддів, які розглядатимуть справи в належному порядку”.

“Співпраця не лише з JIT, а й, на мою думку, з Генеральним прокурором є дійсно неймовірною. І я хочу подякувати вам і вашій команді за чудову співпрацю зі мною особисто і з членами моєї команди, які перебували тут. А ми були тут безперервно, постійно присутні на місцях злочинів”, – додав прокурор МКС.

Доповнення

Генеральний прокурор України Андрій Костін на конференції United for Justice у Львові повідомив, що відкриття офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Україні дозволить прокурору МКС ще більше повноцінно розслідувати міжнародні злочини, які були здійснені в Україні.

3 березня уряд України ухвалив проект угоди між Кабінетом міністрів України та Міжнародним кримінальним судом про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП