vr-planuie-vziatysia-za-vrehuliuvannia-narodovladdia

ВР планує взятися за врегулювання народовладдя

 • 16153 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроект, який запроваджує різні форми прямої демократії для жителів громад, включаючи громадські слухання, обговорення, збори, петиції та участь у формуванні бюджету, а також обов'язкове звітування місцевих депутатів та затвердження статутів громад.

Цього тижня Верховна Рада планує розглянути у другому читанні та в цілому законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (№7283), передає УНН з посиланням на порядок денний ВР.

Деталі

Законопроєкт був поданий до ВР ще у 2022 році та ухвалений в першому читанні у січні 2023 року.

Як пояснюють автори документу, це один з ключових законопроєктів для подальшого проведення децентралізації, оскільки він передбачає інструменти реального народовладдя – активну участь людей в життєдіяльності громади не лише на період виборів, а і між ними.

Він визначає різні форми роботи територіальної громади щодо питань місцевого значення", – повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Між першим та другим читаннями до законопроекту було подано чимало правок, частина з яких була врахована профільним комітетом.

Законпроєкт передбачає такі форми народовладдя для жителів громад:

  • Публічні консультації; 
  • Громадські обговорення; 
  • Загальні збори; 
  • Електронні петиції; 
  • Участь громади в питаннях формування й розподілу місцевого бюджету.

У законопроєкті прописаний пункт щодо звітування місцевих депутатів – поки це відбувається раз на рік. Але у випадку ухвалення законопроєкту №7283 депутати будуть зобов‘язані не просто звітувати перед своєю громадою, але й відповідати на запитання, вести активну дискусію, публікувати свої звіти, щоб виборці бачили, що робить обраний ними місцевий депутат.

Також документ передбачає обов’язковість затвердження статутів територіальних громад (з 1 січня 2027 року). Окрім того, у законопроєкті визначено термін "житель" - це фізична особа, що задекларувала або зареєструвала місця проживання в територіальній громаді та/або виборча адреса якої віднесена до території відповідної територіальної громади, крім військовослужбовця строкової служби, фізичної особи, яка за вироком суду перебуває у місці позбавлення волі.

Очікується, що серед іншого ухвалення законопроекту сприятиме інтеграції ВПО до громад, в яких вони проживають.

Нагляд за рішеннями та новий механізм призначення керівництва: до розгляду у ВР готують законопроєкт про місцеві адміністрації26.03.24, 16:47 • [views_0]