vr-poperedno-pidtrimala-zakonoproekt-schodo-zabezpechennya-diyalnosti-muzeyiv-zakladiv-vischoyi-osviti

ВР попередньо підтримала законопроект щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти

 • 11019 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Верховна Рада ухвалила за основу проект закону №2588 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти. Відповідне рішення підтримав 331 народний депутат України, передає кореспондент УНН.

Так, метою прийняття законопроекту є закріплення статусу музеїв вищих навчальних закладів, захист прав їхніх працівників та створення умов для належного захисту музейних колекцій і розвитку музейної справи, а також уніфікація термінології у Законах України "Про вищу освіту" та "Про музеї та музейну справу".

Проект закону передбачає внесення змін до двох статей чинної редакції Закону України "Про вищу освіту", трьох статей Закону України "Про музеї та музейну справу", містить 2 статті та прикінцеві положення. Тож у законопроекті пропонується:

- включити музеї до переліку структурних підрозділів закладів вищої освіти;

- додати до переліку основних посад науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти посади "директор музею" та "науковий працівник музею";

- замінити застарілий термін "вищий навчальний заклад" на термін "заклад вищої освіти".

Наразі в Україні таких музеїв вже понад 160. Ініціатори законопроекту вважають, що прийняття закону усуне несправедливість щодо вузівських музеїв, забезпечить їм належний захист, створить передумови для розвитку музейної справи у закладах вищої освіти.

Будуть відновлені права працівників музеїв, які офіційно стануть суб’єктами наукової діяльності, яку вони фактично здійснюють.

Раніше УНН писав, що майже 90% музеїв по всьому світу закрилися під час кризи, і майже 13% музеїв можуть ніколи не відкритися знову.

Українські Національні Новини

Політика