vsesvitnii-den-teatru-mizhnarodnyi-den-viski-den-viahry-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-27-bereznia

Всесвітній день театру, Міжнародний день віскі, День Віагри. Що ще можна відзначити 27 березня

 • 48087 переглядiв

Сьогодні, 27 березня, усі шанувальники театрального мистецтва можуть долучитися до різноманітних заходів з нагоди Всесвітнього дня театру. Дата святкування обрана на честь того, що, нібито, саме 27 березня у Стародавньому Римі відбулася перша театральна вистава. Хоча, істориками цей факт не доведений.

Сьогодні, 27 березня, усі шанувальники театрального мистецтва можуть долучитися до різноманітних заходів з нагоди Всесвітнього дня театру, пише УНН.

Подія була започаткована за ініціативи Міжнародного інституту театру та відомого французького театрального діяча Жана Кокто у 1961 році.

Дата святкування обрана на честь того, що, нібито, саме 27 березня у Стародавньому Римі відбулася перша театральна вистава. Хоча, істориками цей факт не доведений.

До того ж, не варто забувати, що театральне мистецтво з’явилося ще в Давній Греції, де костюмовані вистави влаштовували на честь вшанування бога Діоніса. Згодом, пройшовши великий шлях розвитку, театр відокремився від релігійно-народної спрямованості в самостійний різновид мистецтва.

Театральне мистецтво України бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях та обрядах

У VХІІ-ХVІІІ столітті широкого розмаху набули вертепи: мандрівні театри маріонеток, які виконували різдвяні драми та соціально-побутові інтермедії.

Перший стаціонарний театр на території сучасної України був відкритий у Львові в колишньому костелі францисканців у 1795 році.

Мільйони чоловіків і навіть жінок сьогодні можуть долучитися до святкування Дня Віагри. Саме 27 березня 1998 року Управлінням з контролю за продуктами і ліками схвалило цей препарат, який здійснив революцію у лікуванні еректильної дисфункції.

На початку 90-х років році британські вчені Пітер Данн та Альберт Вуд на замовлення фармацевтичного гіганта Pfizer розробляли ліки від високого кров’яного тиску та стенокардії.

Однак перші випробування виявили несподіваний побічний ефект: посилення ерекції у чоловіків-добровольців.

У Pfizer відчули, що цей побічний ефект може принести неймовірні прибутки, а тому змістили фокус у випробуваннях і подальшій розробці препарату.

Після виходу на ринок Віагра стала найпопулярнішим препаратом, річний обсяг продажів якого перевищив 1 мільярд доларів.

Віагра вже давно стала власною назвою, адже, незалежно від торгової марки, Віагрою люди досить часто називають усі подібні препарати для чоловіків.

Своє професійне свято сьогодні відзначають лікарі-нефрологи.

Нефрологія – це галузь медицини, що вивчає функції та хвороби нирок.

Перші кроки у становленні нефрології як науки відбулися ще на початку XIX століття і були пов’язані з ім’ям британського лікаря Річарда Брайта. В окрему клінічну спеціальність нефрологія виділилася тільки в 60-ті роки ХХ століття.

Також сьогодні можна відзначити Міжнародний день віскі. Подія встановлена на честь дня народження британського журналіста та письменника Майкла Джеймса Джексона, який з’явився на світ 27 березня 1942 року, і написав чимало статей і книг про віскі.

Джексон також розробив концепцію дегустації віскі та шкалу оцінки його якості.

Віскі – це міцний алкогольний напій, який отримують із різних видів зерна (пшениця, жито, кукурудза, ячмінь чи гречка). Тільки односолодового віскі налічується близько 5 тисяч різновидів. Найпопулярніші віскі виготовляють шотландці й ірландці – з ячмінного зерна. Напій з кукурудзи виробляють в США, з жита – у Канаді. Віскі зберігають у закритих бочках не менше трьох років.

Під час святкування Міжнародного дня віскі у багатьох куточках світу збираються кошти на дослідження хвороби Паркінсона, на яку страждав Джексон.

Ще одне сьогоднішнє гастрономічне свято – День паельї.

Паелья є традиційною стравою іспанців, яку готують на великій сковорідці. Основа страви – це рис чи, рідше, макарони. Паелья може бути як м’ясною, так і з різноманітними морепродуктами. Серце страви – соус, до якого обов’язково додають шафран та оливкову олію.

Також сьогодні можна долучитися до Дня свободи документів і Міжнародного дня каракулів.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святої мучениці Матрони, яка жила у Греції в ІІІ-ІV століттях.

Християнка Матрона була рабинею язичниці, дружини місцевого воєначальника. Вона постійно вимагала від Матрони зректися віри у господа. Якось господиня дізналася, що її рабиня таємно пішла до церкви. За це вона наказала сильно побити Матрону, три дні морила її голодом, а потім вбила. Тіло Матрони таємно забрали християни і поховали.

Іменини 27 березня святкують Матрона, Олександр, Іван.

Захар Подкидишев

УНН Lite