vtorgnennya-rf-v-ukrayinu-u-yes-skhvalili-rozshirennya-mandatu-yevroyustu-dlya-zberezhennya-dokaziv-voyennikh-zlochiniv

Вторгнення рф в Україну: у ЄС схвалили розширення мандату Євроюсту для збереження доказів воєнних злочинів

 • 102744 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Рада ЄС схвалила розширення мандату Євроюсту для збирання та збереження доказів у межах розслідування воєнних злочинів, скоєних під час війни рф проти України, повідомили у євроінституції, пише УНН.

Цитата

"Щоб допомогти забезпечити відповідальність за злочини, скоєні в Україні, Рада ЄС (25 травня - ред.) ухвалила нові правила, що дозволяють Євроюсту охороняти, аналізувати та зберігати докази щодо основних міжнародних злочинів, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Деталі

Документ, як вказано, має бути підписаний Європейським парламентом та Радою ЄС 30 травня та негайно опублікований в Офіційному журналі ЄС. Він набуде чинності наступного дня після його опублікування.

Нові правила дозволять Євроюсту:

  • зберігати докази, пов'язані з воєнними злочинами, включаючи супутникові зображення, фотографії, відео, аудіозаписи, профілі ДНК та відбитки пальців;
  • обробляти та аналізувати ці докази у тісній співпраці з Європолом та обмінюватись інформацією з відповідними національними та міжнародними судовими органами, включаючи Міжнародний кримінальний суд.

"З початку агресивної війни росії проти України численні повідомлення з України, на жаль, вказують на те, що злочини проти людяності та воєнні злочини скоєні та скоюються в Україні", - вказали при цьому у євроінституції.

Раніше

На початку березня всі держави-члени ЄС разом з іншими державами-партнерами вирішили колективно передати справу про ситуацію в Україні до Міжнародного кримінального суду. У Раді ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ 4 березня міністри закликали Євроюст повною мірою виконувати свою координуючу роль і, за необхідності, бути доступним для Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Крім розслідування прокурора МКС, Генеральна прокуратура України розпочала розслідування, а влада кількох держав-членів розпочала розслідування на рівні країн. Спільну слідчу групу також було створено судовими органами Литви, Польщі та України за підтримки Євроюсту та за участю прокуратури МКС.

Українські Національні Новини

Політика