vtorgnennya-v-ukrayinu-mozhe-koshtuvati-gazpromu-blizko-tretini-eksportu-gazu-v-yevropu-reuters

Вторгнення в Україну може коштувати "Газпрому" близько третини експорту газу в Європу - Reuters

 • 111650 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Експорт газу підконтрольного Кремлю "Газпрому" до Європи може скоротитися приблизно на третину цього року через війну в Україні, конкуренцію зі зрідженим природним газом та плани переходу на розрахунки в рублях, заявили аналітики в п'ятницю. Про це пише Reuters, передає УНН.

На долю росії припадає близько 40% постачання газу до Європи, але Захід все активніше намагається відмовитися від російських енергопотоків з того часу, як 24 лютого країна розпочала так звану "спеціальну військову операцію" в Україні.

Деталі

Плани стягувати плату з "недружніх" країн за продаж газу в рублях також підірвали перспективи експорту російського газу, вважають аналітики, оскільки Європа назвала це рівносильним "шантажу" і майже одноголосно відмовилася підкоритися.

Сергій Капітонів з Енергетичного центру Московської школи управління "Сколково" сказав Reuters, що постачання "Газпрому" до Європи може скоротитися на 40–45 млрд кубометрів цього року з приблизно 150 млрд кубометрів у 2021 році.

Синдре Кнутссон, голова відділу досліджень газового ринку в Rystad Energy, вважає, що обсяги газопроводу можуть впасти ще більше, "під впливом прагнення покупців стати менш залежними від росії, або через те, що росія стримує обсяги, наприклад через розбіжності щодо того, в якій валюті газ має бути оплачений".

Він також не виключив зупинки потоків через Україну, якщо війна завадить безпечному продовженню роботи трубопроводу.

Олексій Громов із Фонду "Інститут енергетики та фінансів" зауважив, що російський трубопровідний газ може бути частково витіснений морським зрідженим природним газом із США та російського "Новатека", який не повинен стягувати плату з клієнтів у рублях.

За словами Громова, цього року експорт російського трубопровідного газу до Європейського союзу може становити близько 105 мільярдів кубометрів.

"Газпром" не розкриває своїх очікувань щодо експорту газу до Європи.

Доповнення

Найбільшими споживачами газу "Газпрому" в Європі у 2021 р. були Німеччина (45,8 млрд. куб. м), Італія (20,8 млрд. куб. м) та Австрія (13,2 млрд. куб. м).

Росія є головним постачальником Німеччини, поставляючи трохи менше третини її газу, тоді як Італія отримує близько 40% газу, що імпортується, а Австрія - 80% природного газу з рф.

Поки що Угорщина погодилася перейти на схему "газ за рублі", за якої покупці здійснюють платежі в іноземній валюті через російський "Газпромбанк", який згодом конвертує її в рублі.

Минулого тижня у внутрішній ноті Єврокомісії йшлося про те, що оплата російського газу в рублях покупцями з Євросоюзу порушить режим санкцій ЄС проти Москви.

Українські Національні Новини

Новини Світу