vtrati-ukrayini-cherez-povnomasshtabniy-napad-rosiyi-perevischili-92-mlrd-dolariv-otsinki-nbu

Втрати України через повномасштабний напад росії перевищили 92 млрд доларів - оцінки НБУ

 • 119222 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. За оцінкою Національного банку України, втрати фізичного капіталу через війну зараз перевищують 92 млрд доларів США. Про це йдеться в колонці фахівців Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ – директора департаменту Володимира Лепушинського та головного економіста Артема Вдовиченко для Forbes Ukraine, пише УНН.

Цитата

"Оцінки фізичних економічних втрат України під час війни стартують від 90 млрд доларів, тобто приблизно від половини минулорічного ВВП. Найбільше через вторгнення росії постраждали українська інфраструктура та нерухомість – разом вони зазнайли руйнувань щонайменше на 64 млрд доларів", - йдеться в колонці.

Деталі

Як пояснює фахівець, такі оцінки потрібні, щоб зрозуміти, які обсяги репарацій як мінімум має сплатити росія Україні та скільки ресурсів і часу знадобиться для відновлення української економіки.

Розбіжності в оцінках економістів пояснюються різним розумінням суті економічних втрат і методиками оцінювання. Про фінальні цифри можна буде говорити після війни, коли буде можливість повноцінно проаналізувати втрати в кожному із сегментів економіки.

Так, за оцінкою НБУ, втрати фізичного капіталу через війну зараз перевищують 92 млрд доларів. Така оцінка є близькою до розрахунків Київської школи економіки та Міністерства економіки України, але структура завданої шкоди відрізняється.

Зокрема, якщо казати про сфери, матеріальні втрати склали:

Інфраструктура – 31 645 млн дол.,

Соціальні об'єкти – 8 853 млн дол.,

С/г об’єкти та лісове господарство – 1 091 млн дол.,

Об’єкти добувної та переробної промисловості – 11 896 млн дол.,

Об’єкти енергетики – 3 705 млн дол.,

Нерухомість – 32 649 млн дол.,

Цінне рухоме майно – 2 777 млн дол.

До економічних втрат, завданих війною, зараховують втрати фізичного капіталу (зруйновані підприємства, житло, інфраструктура тощо); втрати недоотриманого ВВП; втрати внаслідок загибелі населення та міграції; втрати від екологічного забруднення.

Для оцінки втрат фізичного капіталу, НБУ формував перелік об’єктів фізичного капіталу, оцінював масштаб їхнього ушкодження та ринкову вартість пошкоджених або втрачених обʼєктів, використовуючи дані з відкритих джерел, йдеться в колонці.

Втрати для обʼєктів, вартість яких є значною, а кількість відносно невеликою (промислові підприємства, ТРЦ тощо), оцінювалися на індивідуальній основі. Якщо об’єктів багато і визначити ступінь ушкодження кожного було неможливо (житлова нерухомість, дороги тощо), НБУ робив середню оцінку. За такого підходу використовувалися різні коефіцієнти руйнування для окремих міст і територій, визначені на основі інформації з відкритих джерел.

"Втрати України від війни, розвʼязаної Росією, зростають щодня. До економічних втрат додаються втрати людського капіталу, нереалізовані можливості та багато іншого. Тому зараз важливо докласти зусиль для отримання компенсації всіх втрат. У тому числі за рахунок заморожених активів Росії. Тож попереду велика робота юристів і дипломатів за підтримки міжнародних партнерів", - йдеться в матеріалі фахівця НБУ.

Нагадаємо

Як писав УНН, за оцінками уряду, за перші шість тижнів повномасштабної війни, яку розпочала росія загальний збиток економіки України перевищив 500 мільярдів доларів.

Українські Національні Новини

Економіка