vulitsi-vsiyani-tilami-tisyachi-lyudey-zalishayut-stolitsyu-sudanu-cherez-bezperevni-boyi

Вулиці всіяні тілами: тисячі людей залишають столицю Судану через безперервні бої

 • 964197 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Тисячі жителів залишили столицю Судану в середу. Бойові дії між армією та воєнізованими формуваннями вирують вже п'ятий день після порушення 24-годинного перемир'я. Про це пише УНН з посиланням на FRANCE 24 та AFP.

Що передувало

Зіткнення спалахнули в суботу між силами двох генералів, які захопили владу в результаті перевороту 2021 року: командувача армії Абделя Фаттаха аль-Бурхана та його заступника Мохамеда Хамдана Дагало, більш відомого як «Хемедті», який командує воєнізованими Силами оперативної підтримки (RSF).

Переворот послідував за запеклою суперечкою між Бурханом і Дагало з приводу запланованої інтеграції воєнізованих формувань у регулярну армію — ключової умови для остаточної угоди, спрямованої на відновлення демократичного переходу в Судані.

Після того, як перемир'я було порушено, армія звинуватила «повстанське ополчення» в недотриманні його і в сутичках навколо штабу армії та аеропорту.

RSF, у свою чергу, звинуватили армію у «вчиненні порушень» та порушенні режиму припинення вогню шляхом проведення «спорадичних атак» на свої сили та бази навколо столиці.

Деталі

«Припинення вогню взагалі немає», - повідомив з Найробі регіональний кореспондент FRANCE 24 з посиланням на джерела на місцях.

«Бої в Хартумі продовжуються, і джерела кажуть, що всю ніч чули постріли, і що зараз літаки літають над місцями бомбардувань міста, які належать RSF, яка бореться з цими літаками, стріляє із зенітної артилерії».

Вулиці всіяні тілами

У середу тисячі людей почали залишати свої будинки в Хартумі, хто на машинах, хто пішки, зокрема жінки та діти. Вони сказали, що вулиці були усіяні трупами, сморід яких наповнював повітря.

Офіси та житлові будинки в місті з вибитими вікнами та зрізаними кулями фасадами. За словами очевидців, у багатьох частинах Хартуму відключено електрику та воду.

Уряди країн світу почали планувати евакуацію тисяч іноземців, зокрема багатьох співробітників ООН.

Японія заявила в середу, що її міністерство оборони розпочало «необхідне приготування» для евакуації близько 60 своїх громадян із Судану, включаючи співробітників посольства.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Німеччина витратить 26,6 млрд євро на біженців у 2023 році

     • 487452 переглядiв