vyatrovich-zaklikav-obyednatis-dlya-usunennya-dnipropetrovska-z-mapi-ukrayini

В’ятрович закликав об’єднатись для усунення "Дніпропетровська" з мапи України

 • 10033 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович закликав народних депутатів завершити перейменування Дніпропетровської області. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН

"Український інститут національної пам‘яті від самого початку підтримував пропозицію перейменування Дніпропетровської області на Січеславську", - написав В'ятрович.

За його словами, УІНП мотивував свою позицію через ряд факторів: вважаючи таку назву історично коректною; зважаючи на те, що саме цю назву було запропоновано місцевими громадськими ініціативами; зважаючи на те, що це була єдина пропозиція, подана згідно процедури на розгляд комітету і парламенту.

В'ятрович нагадав, що пропозиція не набрала потрібної кількості голосів і постанову не було ухвалено. Опісля з‘явився президентський законопроект про перейменування на Дніпровську область, а потім - як альтернативну - повторно подано пропозицію щодо перейменування на Січеславську область.

На думку директору Інституту, існує високий ступінь ризику, що жодна з нових назв не отримає достатньої кількості голосів і таким чином буде продовжено існування Дніпропетровської області.

"Зважаючи на те, що головним приорітетом УІНП є завершення декомунізації, зокрема усунення назви "Дніпропетровська" з мапи України, ми підтримуємо обидва проекти постанов щодо перейменування області. Разом з тим, звертаємося до народних депутатів об‘єднати зусилля, аби завершити перейменування. Тож просимо провести рейтингове голосування двох постанов з тим, щоб винести на результативне остаточне голосування один проект, який отримає шанс бути схваленим", - наголосив В'ятрович, додавши, що комітет з питань місцевого самоврядування також підтримав дві постанови.

Як повідомляв УНН, наприкінці листопада понад сто народних депутатів сьогодні зареєстрували законопроект, яким пропонують власну нову назву Дніпропетровської області.

Українські Національні Новини

Суспільство