vzhe-ponad-pivsotni-inozemnikh-kompaniy-zberigayut-gaz-v-ukrayinskikh-gazovikh-skhovischakh-bloomberg

Вже понад півсотні іноземних компаній зберігають газ в українських газових сховищах - Bloomberg

 • 18662 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Європейські трейдери природного газу сьогодні зберігають в Україні більше газу, ніж будь-коли, в той час як сховища на континенті після двох м'яких зим і різкого падіння попиту, викликаного пандемією, заповнені більше, ніж передбачалося, передає УНН із посиланням на Bloomberg.

Відзначається, що обсяг газу, що зберігається на території України іноземними компаніями, у червні збільшився втричі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 2,8 млрд. кубометрів. У той же час, європейські майданчики 17 червня були заповнені на 77%, у порівнянні з 52% в середньому в цю пору року.

"У минулому році тільки 7 іноземних компаній використовували Україну як сховище, у порівнянні з 54 компаніями на сьогодні, за даними оператора", - пише видання.

Як зазначив генеральний директор компанії "Укртрансгаз" Сергій Алексєєнко, в Україні "найнижчі ціни на ПСГ в Європі і дуже привабливі тарифи на транспортування газу".

Також зазначено, що Україна має близько 13 мільярдів кубометрів порожніх сховищ, або близько 13% від загальної ємності Європи. Якщо трейдери будуть використовувати і цей простір, це означає, що загроза негативних цін в кінці літа може ослабнути, сказав Ельчин Мамедов, аналітик Bloomberg Intelligence у Лондоні. Трейдери і аналітики розмірковують над цією можливістю з тих пір, як у квітні ф'ючерси на нафту впали нижче нуля, йдеться у статті.

Без українського варіанту, Європа вичерпає цей простір до кінця літа, якщо збережеться стриманий попит, сказав він.

"Ми очікуємо, що Європа вичерпає вільні складські площі приблизно до кінця серпня - початку вересня", - сказав аналітик.

Як повідомлялося в УНН, обсяг газу у підземних сховищах України, станом на 20 червня, збільшився до 19,221 млрд куб. м.

Українські Національні Новини

Економіка