yak-bukmekerska-kontora-1xbet-pratsyuye-v-sviti-ta-khto-yiyi-zasnovniki-rozsliduvannya

Як букмекерська контора 1xBet працює в світі та хто її засновники - розслідування

 • 586921 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. Проросійська букмекерська контора 1xBet заборонена у Великій Британії, Бельгії, Нідерландах та в низці інших країн. Попри анулювання ліцензій для роботи в Україні, сайти компанії і досі доступні та продовжують працювати. Про це йдеться в розслідуванні УНН “Політична сліпота” КРАІЛ: які ознаки російського походження 1хBet не помічала комісія”.

Власники компанії

Контора має брянських засновників - трьох росіян: Романа Семіохіна, Сергія Каршкова та Дмитра Казоріна. Всі вони є в базі “Миротворця”.

Попри те, що Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей, яка видавала ліцензії 1xBet для роботи в Україні заявляла, що компанія не має “російського коріння”, Каршков та Семіохін вже давно особисто зізналися в своїй причетності до букмекера.

Ще до початку повномасштабної війни, журналісти російського Forbes оприлюднили інтерв’ю з Семіохіним та Каршковим.

У титрах інтерв'ю Семіохін значиться як творець 1xBet, а Каршков - як бізнесмен. Під час інтерв’ю, Семіохін розповідав багато нюансів роботи 1xBet: зазначав, що вони займаються лише букмекерством, а казино, які також представлені на сайті 1xBet, - не мають до них прямого відношення.

“Немає одного власника всієї цієї штуки (1xBet - ред.). У кількох країнах - по кілька власників. Ми власники платформи, так. Але платформа розпродана по різним країнам. Це як Макдональдс - є формат, є стандарт, є зрозуміла бізнес-модель, яку вони транслюють у різні регіони. Власником бренда є одна іноземна компанія. Вона не має до нас відношення, бо ми не на себе її оформлювали”, - розповіли в інтерв’ю Каршков та Семіохін.

Під час інтерв’ю вони зазначали, що саме Семіохін придумав 1xBet, організував для цього компанію та й досі займається підтримкою букмекера. Каршков же займався і займається піаром компанії, та просуванням бренду в різних країнах.
На питання журналіста щодо можливої вартості 1xBet, Каршков та Семіохін засміялися та сказали, що він нікому, окрім них не потрібен.

Журналісти УНН перевірили формат “макдональдсу”, за яким функціонує 1xBet.

Справді, виходячи зі слів Семіохіна та аналізуючи складну систему компаній, прямого виходу на Семіохіна, Каршкова та Казоріна дійсно немає, однак журналісти УНН звернули увагу ось на що: бренд 1xBet належить компанії Navasard Limited, засновниками якої, як випливає зі схеми, є Bulvarsio LTD та Troodos Limited. Своєю чергою, компанія Troodos Limited є засновником компанії Wagerfair LTD, директором якої є громадянка рф Катерина Зикова.

Інші ж компанії, зареєстровані, зокрема, на Кіпрі часто-густо керуються людьми, для яких реєстрація компаній в офшорній зоні, ймовірно, є способом заробітку.

Анульована ліцензія

Материнська компанія 1XCorp NV, на основі якої 1xBet і має ліцензії для проведення букмекерської діяльності, зареєстрована на Кюрасао. Однак 6 травня 2022 року вона була визнана банкрутом через багаточисельні скарги гравців щодо невиплати виграшів.

Водночас сама справа про банкрутство тривала ще до того, як 1xBet отримала ліцензію і КРАІЛ мала би звернути на це увагу. Тим більше, що справа стосувалася обману гравців.

Та й загалом - всі основні сайти 1xBet доступні по ліцензії, відкритій на іншу компанію, що взагалі ставить під сумнів наявність безпосередньо у 1X Corp NV ліцензії.

Російський бізнес засновників

Сьогодні Каршков, Семіохін та Казорін перебувають у федеральному розшуку росії. Однак це зовсім не заважає росіянам мати успішний бізнес в країні-агресорі. Там вони, за винятком Казоріна, й досі є власниками компаній «Авангард», «Інвестком», «Інвестстрой», «Інсістем», «Мегаполіс-Чебоксари», «Сіті-Холл», «Бізнес-Сіті Смоленськ», «Рестобар» та інших.

Букмекери загалом володіють більш ніж 150 об'єктами нерухомості в Брянську, Липецьку, Рязані, Білгороді, Смоленську, Чебоксарах, Челябінську та Москві. Загальна вартість перевищує 1,5 млрд рублів. Йдеться в тому числі про готелі, понад десяток квартир, комерційні приміщення, критий ринок будматеріалів, торгові та офісні центри. У Москві Семіохін володіє офісами в хмарочосах "Сіті".

Попри все це, росіяни по факту й досі продовжують вести свій букмекерський бізнес в Україні. І вплинути на закриття всіх сайтів їхньої контори 1xBet можуть лише високопосадовці, які своїм рішенням можуть накласти санкції та остаточно обмежити доступ та заблокувати всі сайти букмекерської контори 1xBet.

Українські Національні Новини

Політика