yak-pratsyuyut-sanktsiyi-ssha-zerkal-poyasnila-vidsutnist-ekonomichnoyi-dotsilnosti-pivnichnogo-potoku-2

Як працюють санкції США: Зеркаль пояснила відсутність економічної доцільності "Північного потоку - 2"

 • 16527 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Економічної доцільності у "Північному потоці - 2" немає. Про це свідчать зокрема, рішення німецької компанії про вихід з проекту, а також штрафи "Газпрому" через трубопровід. Про це написала у себе в Facebook радниця голови правління Нафтогазу Олена Зеркаль, передає УНН.

Цитата:

"Сьогодні ринок газу розвивається дуже активно. Інвестиції за останні роки в інші трубопроводи, термінали для імпорту LNG та інтерконектори в Європі вже забезпечили достатньо поставок для задоволення енергетичних потреб Європи. Економічної доцільності у ПП2, як би не було шкода визнавати Кремлю, немає", - написала Зеркаль.

Деталі

Радниця правління НАК, говорячи про те, "як працюють санкції США", нагадала також, що німецька компанія з видобутку природного газу і сирої нафти Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проекту, заявила про завершення фінансування "Північного потоку - 2"  через санкції США.

Зеркаль зауважила, що компанія вклала у проект 730 млн євро, про що йдеться у її річному звіті.

Вона нагадала також, що у липні 2020 року польський антимонопольний регулятор UOKiK офіційно оштрафував "Газпром" за ненадання інформації щодо будівництва ПП2 на суму близько 57 млн доларів. Пізніше, у жовтні, UOKiK наклав загальний штраф на учасниць проекту в розмірі 100 млн доларів, а на "Газпром" - в розмірі 7,6 млрд доларів, зобов’язавши припинити контракти з фінансування "Північного потоку-2".

"А все чому? Бо у 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, шість компаній-учасників консорціуму "Північний потік-1" уклали ряд угод про фінансування "Північного потоку-2"… Чекаємо рішення інших учасників консорціуму. Пора виходити", - додала вона.

Контекст

Санкції США проти газопроводу “Північний потік-2” призвели до того, що принаймні 18 європейських компаній припинили свою діяльність в цьому проекті. Про це йдеться в оприлюдненій в понеділок, 22 лютого, доповіді Державного департаменту США в Конгрес.

Як повідомив 22 лютого представник Держдепу Нед Прайс, США наклали санкції на російську компанію “КВТ-Рус”, яка сприяє роботі трубоукладального судна “Фортуна”, залученого до будівництва “Північного потоку-2”. 

Втім, згадані в доповіді 18 компаній, які припинили роботу над газопроводом, не підпали під санкції, підтвердив Прайс. “Вони не потрапили під американські санкції саме тому, що продемонстрували свою добру волю (вийшовши з проекту)”, — зазначив він.

Проект “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська Allseas відмовилася від прокладання труб через можливі санкції з боку США. Але в грудні 2020 року Nord Stream 2 AG відновила прокладку труби, побудувавши 2,6 км трубопроводу у винятковій економічній зоні Німеччини.

Українські Національні Новини

Політика