yak-pribrati-sad-ta-gorod-navesni-korisni-poradi-vid-eksperta

Як прибрати сад та город навесні: корисні поради від експерта

 • 173132 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Весна – це час для наведення порядку біля будинків та у власних садибах. Водночас це найвідповідальніший період, адже від своєчасного і правильного виконання перших весняних робіт у саду, на городі та клумбах залежить, як виглядатиме ця садиба та наскільки здоровими будуть рослини. А якщо ви ще досі не розпочали весняних робіт, то зараз саме час взятись. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту УНН розповіла ландшафтний дизайнер Інна Брилінська.

“Перше з чого починають підготовку саду у весняний період – це обрізка дерев. Її варто розпочати у першій частині березня, коли зійшов сніг та ще не почався сокорух, щоб рослина не втратила свого соку. Потрібно також зробити обрізку плодових дерев, плодових кущів і винограду. Зараз, якраз ще можна обрізувати, адже ще холодно й сніг, рослини ще не зовсім прокинулись. По деревах звісно пішов сік, береза вже пустила, але не настільки сильний. Ще період обрізки триває”, - розповіла вона.

Найголовніші правила обрізки дерев: взяти якісний інструмент та звільнити дерево від сухого, пошкодженого та хворого гілля. Обрізку обов’язково робити під вічко гілки та під кутом. Гілку, яка йде продовженням стовбуру, обрізати не варто, хіба що трішки. За словами фахівця, правильна обрізка гарантує гарний врожай, адже якщо дерево не звільнити від зайвого гілля, то воно втрачатиме свої життєдайні сили та не дасть потрібного квітування та доброго урожаю.

Другий крок у догляді за садом – це обробка дерев від шкідників.

“Після того, як дерева обрізали, друге, до чогось я б порадила взятись, — обробка дерев від шкідників. Раніше на це менше звертали увагу, адже не було настільки активного і різноманітного шкідника. Зараз варто на це звернути увагу, адже невчасна обробка від шкідників може вплинути на плодоносність дерева. Чим саме обробляти дерева, порадити можуть у спеціалізованих магазинах. А от щодо часу проведення, то найкраще робити її в першій-другій половині березня, коли середня температура сягає +5 і ще не розпустилось дерево, не пустило зеленого листочка за умови, коли немає сильного вітру. В цей час шкідник лише зароджується і обробка буде ефективною”, - зазначила Брилінська.

Після обробки дерев від шкідників, можна взятись за прибирання в саду та на клумбах. Спершу з настання тепла, експерт радить прибрати утеплення з рослин.

“Як тільки температура підвищилась, стала плюсовою, треба звільнити усі квітучі кущі від утеплення, яке було зроблено на зиму, адже невчасне звільнення може завдати шкоди рослині, вона випріє від тепла. Звільнити кущ – це прибирати все листя, відмерлі гілки. Зазвичай радять, все ось це, що ви прибираєте з клумби, із саду, - гілки, відмерлі рослини не викидати, а відправити у спеціальну яму для утворення компосту, який дуже корисний для підживлення рослин. Так само не можна забувати, що такі рослини, як троянди, гортензії та бульденеж бажано обрізати, а якщо цього не зробити, то ці рослини не дадуть гарного квітування. Їх можна обрізати за тими ж правилами, що й дерева. Зробити це краще пізніше - в кінці березня — на початку квітня, адже у цих рослин не такий швидкий сокорух”, - наголосила ландшафтний дизайнер.

Водночас вона радить обрізати троянди й гортензії на 20-25 см вище від кореня, а дуже тонкі гілочки й взагалі забирати.

Експерт запевняє, обрізані пагони за весну швидко відновляться і вже влітку будуть гарно квітувати.

А коли вже ґрунт добре прогрівся - можна обкопувати клубми та дерева.

“Бажано не забути це зробити, адже земля має пустити у себе повітря і, це у свою чергу, сприятиме кореневій системі ожити після зими. Раджу також удобрити ґрунт, але робити це потрібно вкрай обережно. Можна звісно підживлювати спеціальними засобами, а можна сечовиною, деревною золою. На відміну від хімічних ці добрива не є шкідливими, але звісно у розумних межах”, - додала Брилінська.

Не потрібно забувати й про газони. Догляд за ними варто почати одразу після сходження снігу. Водночас, фахівець радить підсипати добривом, коли ще лежить сніг, а вже потім, разом із талою водою, ґрунт поглине їх. Також варто очистити газон від відмерлої, сухої трави та придивитись, можливо газон потрібно підсіяти, адже, час від часу, він потребує відновлення.

Як повідомляв УНН, кімнатні рослини можуть бути небезпечними: викликати алергію, головний біль та запаморочення.

Українські Національні Новини

Суспільство