yak-uberegtisya-vid-otruyennya-alkogolnim-falsifikatom-rekomendatsiyi-likarya

Як уберегтися від отруєння алкогольним фальсифікатом: рекомендації лікаря

 • 18274 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Частка нелегального ринку алкогольної продукції продовжує зростати, а чергове збільшення ставок акцизного податку, заплановане з 1 січня 2021 року, тільки сприятиме розвитку цієї негативної тенденції. Так, за оцінками Державної служби статистики України, вже більше 50% обсягу міцного алкоголю на ринку є нелегальним. Такі тенденції, на думку експертів, призводять до збільшення на ринку дуже небезпечного для здоров'я споживачів алкогольного фальсифікату. Про те, як уникнути отруєння алкогольним фальсифікатом і захистити своє здоров'я - УНН розповів лікар Андрій Роханський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегальний алкоголь, корупція і зубожіння держбюджету: алкоринок назвав ризики ініціативи уряду.

"Є кілька варіантів - м'який і жорсткий. Наприклад, коли замість етилового спирту використовують метиловий: це коли ті, хто робить фальсифікат, не особливо розбираються і використовують метиловий спирт, який пахне так само як і етиловий. Метиловий спирт - це страшна отрута. Після цього люди потрапляють у токсикологічне відділення з вельми поганими перспективами. Це смертельний результат максимум, мінімум - порушення зору, сліпота", - розповів медик.

Також Роханський застеріг від вживання неочищеного алкоголю кустарного виробництва.

"Спирт, який розведений у кустарних умовах, у яких ось ці фракції, в яких присутня велика кількість неочищених речовин... коли це робиться саморобним шляхом перегонки і самогоноваріння. Намагаються його очистити і перетворити у спирт. Природно: чим гірше очищення, тим буде більше побічних ефектів. У такому випадку буде алкогольне отруєння, яке викликає нудоту, блювоту, запаморочення. Сила цих симптомів буде залежати від кількості прийнятого алкоголю", - підкреслив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кращих традиціях китайських підробок: українці обурені якістю псевдогрузинського коньяку "Азнаурі".

Загальними рекомендаціями для того, щоб уникнути отруєння алкогольним фальсифікатом Роханський, природно, називає серйозне ставлення до вибору алкоголю і помірне його вживання.

"Загальне правило - ніколи не купувати нічого "з рук", ніде. Не купувати у маленьких магазинах, кіосках - там ризик нарватися на партію неякісного алкоголю досить великий. Якщо купувати у супермаркетах і не найдешевший алкоголь, тоді ризик вживання неякісного алкоголю зведений практично нанівець", - упевнений він.

Медик також дав короткі поради, як відрізнити звичайне похмілля від отруєння алкогольним фальсифікатом.

"Якщо людину трохи нудить, тремор рук, тоді нічого страшного, а якщо нестримне блювання, запаморочення, важко або не може ходити, виникає атоксія (порушення узгодженості рухів різних м'язів - ред.), хиткість при ходьбі, причому якщо людина вже поспала, тоді це вже отруєння, яке вимагає більш серйозної терапії, крапельниці наприклад", - підсумував лікар.

Нагадаємо, що наміри КМУ підвищити акциз на алкогольну продукцію крім експретів алкогольного ринку розкритикували в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА) і у галузевій асоціації "Укргорілка".

Українські Національні Новини

Суспільство