yak-zberegti-fizichne-zdorovya-koli-vse-letit-shkerebert-diyevi-poradi-na-schoden

Як зберегти фізичне здоров'я, коли все летить шкереберть: дієві поради на щодень

 • 1040267 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Ми маємо себе берегти. Але цю просту істину кожен із нас розуміє по-своєму. Як же насправді зберегти себе та своє здоров’я в умовах стресу та невизначеності, розповідає біологиня, адвокатка здорового способу життя та авторка книг Дарка Озерна у серії лекцій, проведених в Speka.Media за підтримки вітчизняної фармацевтичної компанії "Дарниця", передає УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як із ним боротися – розповідає експертка

Берегти себе – не значить сховатися від світу

Неправильно вважати, що вберегти себе допоможе самоізоляція, самоусунення від усього, що відбувається довкола. Сховатися і перечекати – неправильна стратегія.

Берегти себе – це навчитися вчасно зупинятися: знати ознаки вигорання, та як діяти за появи тих чи інших ознак впливу стресу, звертатися до помічних стратегій та до спеціалістів. А ще не варто ізолюватися від соціуму, адже розгалужена мережа контактів у якийсь момент може не просто стати в пригоді у вирішенні якогось питання, а сприятиме виживанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати негативні наслідки стресу: розповідає експертка

З чого почати?

Почніть з нормалізації сну. Розлади сну підвищують тривожність та нашу вразливість до негативних подій. Недосипання негативно впливає на нашу дієздатність, уважність та стійкість. Тому сон – перше, що слід налагодити. Варто відмовитися від гаджетів хоча б за годину до сну, налагодити вечірню рутину, яка допоможе повернути відчуття контролю та заспокоїть. Якщо ж сон не приходить або ж ви часто прокидаєтесь серед ночі – варто звернутися до спеціаліста, який допоможе впоратися із тривожністю, підбере ліки.

Упорядкуйте харчування. Розлади харчової поведінки можуть розвиватися у відповідь на бажання впоратися з навалою негативу. Не будьте надто вимогливими до себе: якщо у вас немає ресурсу на дотримання жорсткої дієти та регулярні тренування в незручний для вас час – не потрібно намагатися досягти цього за будь-яку ціну. Ваше головне завдання – зберегти своє здоров’я, а для цього слід добре харчуватися та вдаватися до помірних фізичних навантажень, які будуть відчутними, але не створюватимуть дискомфорт. Не зациклюйтеся на вазі – ви маєте бути здорові. Якщо ж у вас є харчові розлади, такі як булімія, анорексія чи компульсивне переїдання, то зверніться до психотерапевта.

Додайте рух до свого життя. Рухайтеся, не сидіть постійно на одному місці. Якщо ви працюєте, сидячи за столом, – вставайте та рухайтесь кожні 30-40 хвилин. Проаналізуйте свій спосіб життя та знайдіть зручний час для того, аби вбудувати фізичну активність у свою рутину: більше ходіть, робіть домашні справи, тренуйтеся, танцюйте. Це допоможе зміцнити м’язи та кістки.

Не зловживайте нікотином, алкоголем та навіть солодощами. Адже це тимчасове рішення, яке лише створює ілюзію адаптивності. Загалом залежності роблять нас вразливими. А якщо говорити про алкоголь, то наслідки у перспективі можуть бути невиправними: ми втрачаємо пильність, контроль та здоров’я, а в критичних ситуаціях – і життя.

Звертайтеся до лікаря, не нехтуйте обов’язковими обстеженнями відповідно до вашого віку, а також не ігноруйте тривожні сигнали, які надсилає вам організм. Не панікуйте, не питайте поради у друзів чи в інтернеті, а відвідайте спеціаліста. А ще вакцинуйтеся та тримайте домашню аптечку наповненою.

Спілкуйтеся з людьми, заводьте знайомства, вибудовуйте мережу контактів. Самотність підвищує ризик передчасної смертності та пов’язана з низькою якістю життя, особливо у комбінації з бідністю. Подумайте, як не бути самотніми, при цьому не приносячи себе в жертву. Вийдіть в офлайн, зміцніть зв’язки з тими, хто довкола вас, знайшовши спільні цінності. Це не питання про те, чи ви достатньо хороші і відповідаєте якимось уявним стандартам, а про вашу життєздатність – соціальні зв’язки допомагають вижити та бути активним членом суспільства.

Більше про те, як дати собі раду - у лекції біологині, адвокатки здорового способу життя та авторки книг Дарки Озерної у відео.

Бережіть себе!

Українські Національні Новини

Здоров'я