yak-zminyuvalas-tsina-na-myaso-vprodovzh-2017-roku-oglyad-derzhstatu

Як змінювалась ціна на м’ясо впродовж 2017 року – огляд Держстату

 • 12356 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Попри зростання цін на всі види м’яса у 2017 році, курка залишалась найдоступнішою. Про це свідчать дані Державної статистики України, передає УНН.

Найдорожчим видом м’яса була свинина. У січні 2017 року її ціна становила 44 грн/кг, а вже на кінець року зросла до 65 грн/кг. Найвідчутніше коливання ціни відбулось у червні, коли вартість кілограму свинини зросла одразу на 9 грн. Експерти пов’язують це з масштабними спалахами африканської чуми свиней, яке сталося по всій території України минулого року.

Відносно помірне зростання цін було на яловичину. Впродовж року вартість одного кілограму цього виду м’яса зросла з 52 грн до 62 грн, тобто на 10 грн. Найвідчутніше це було у лютому, коли ціна зросла одразу на 5 грн.

Найдешевшим м’ясом у 2017 році була курка. За рік вона прибавила у ціні 9 грн. Значних коливань ціни не було помічено, а в кінці року навіть спостерігалось деяке здешевлення. Загалом на кінець 2017 року один кілограм курятини коштував 41 грн, що на 21 грн менше, ніж яловичина та на 24 грн менше, ніж свинина.

За оцінкою експертів, стабілізації цін на ринку курятини минулого року сприяла держпідтримка у виді бюджетних дотацій.

“Ціни на м’ясні продукти в Україні багато в чому залежать від державної політики. 2017 рік — яскравий приклад того, як правильна державна підтримка здатна стабілізувати споживчий ринок. На тлі несприятливих явищ у сфері тваринництва, зокрема африканської чуми свиней, зменшення поголів’я худоби і так далі, виробники курки вперше за довгий час відчували себе більш-менш комфортно. Так звані дотації сприяли утриманню цін на курку від різкого стрибка”, — розповів П.Мороз.

Однак, цього року очікувати на подібні тенденції не варто – дотації скорочено вдвічі, тож різке коливання цін не виключено, додав він.

“Навіть при зростанні цін курка ще довго буде залишатися національним продуктом №1 в країні. По-перше, на тлі інших видів м'яса вона як і раніше буде найбільш доступною на ринку, по-друге, продукти птахівництва - це найякісніший і найдоступніший білок в раціоні українського споживача. А з огляду на модні тенденції на здорове харчування, попит на низькокалорійну курку точно не зменшитися", - резюмував експерт.

Українські Національні Новини

Економіка