yakscho-mi-ne-virishimo-tsyu-problemu-zaraz-potim-tse-bude-tsunami-zelenskiy-schodo-blokuvannya-eksportu-zerna

Якщо ми не вирішимо цю проблему зараз, потім це буде цунамі: Зеленський щодо блокування експорту зерна

 • 177354 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Якщо зараз не вирішити проблему щодо блокування експорту зерна, у недалекому майбутньому це перетвориться на цунамі кризи та голоду, яке спровокувала росія. Про це під час спілкування з менеджерами підприємств на Yale CEO Summit заявив Президент України Володимир Зеленський, передає УНН.

Цитата

“На сьогодні, це одне з найскладніших завдань для наших експортерів. Дійсно, через те, що російський флот заблокував Чорне море, ми не можемо експортувати. І це, поки що, початок. Якщо ми не вирішимо цю проблему, то це буде не хвиля, це буде цунамі”, – наголосив Голова держави.

Деталі

Зеленський повідомив, що зараз заблоковано 20 млн тонн зерна, ячменя, кукурудзи, олії – основні продукти харчування. росія вкрала декілька мільйонів. Але 25 млн тонн потрібно експортувати.

“Перше - це буде голод. І будуть високі ціни на харчову продукцію. І росія хоче зайняти цю нішу, але воно так не працює. Це інший бізнес. Ти можеш заповнити, замість України, той чи інший ринок, з точки зору зерна. Але потім, коли це все розблокується, ми запропонуємо нашим імпортерам інші ціни, і знову ж, держава перейде туди, де вигідно. Тому вони зараз роблять харчовий геноцид. Вони думають, як політики, а треба думати, як менеджери”, – пояснив Президент.

Голова держави також наголосив, що якщо не вирішити цю проблему зараз, то восени це буде +50 млн тонн продукції, яка “загине”. Це спровокує голод в африканських країнах, і точно, в деяких країнах азійського напрямку. А в Європі буде дуже велика ціна.

“Раніше морем ми експортували на місяць 10 млн тонн. Якщо сьогодні ми говоримо про залізницю, те, що ми вже почали паралельно робити – ми говоримо про 2 млн тонн на місяць. Скільки потрібно буде часу, щоб це вже перевезти. росія нічого не доб’ється. Це буде друга криза, яка спровокована російською федерацією”, – наголосив Президент.

Доповнення

росія, яка 24 лютого повномасштабно вторглася в Україну, блокує вивезення зерна з морських портів України. Держава-агресор вимагає зняття деяких санкцій в обмін на "розблокування" експорту морем.

За оцінками української влади, йдеться про 22 млн тонн зерна.

Західні посадовці звинувачують москву у використанні загрози голоду як зброї.

Українські Національні Новини

Політика