yaponiya-prodovzhit-zakupivli-f-35a-v-ssha-popri-neschodavnyu-aviakatastrofu

Японія продовжить закупівлі F-35A у США, попри нещодавню авіакатастрофу

 • 6677 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Уряд Японії продовжить заплановані закупівлі в США винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління F-35A, незважаючи на недавню катастрофу з одним з таких літаків. Про це заявив в п'ятницю в Вашингтоні японський міністр оборони Такесі Івая після переговорів з в.о. глави Пентагону Патріком Шанаханом, повідомляє УНН із посиланням на японське інформаційне агентство Kyodo.

"В даний час, - наводить агентство слова японського міністра, - у нас немає інформації, яка могла б привести до зміни планів закупівлі (F-35A - ред). Ми не маємо наміру змінювати наші плани придбання і розміщення таких літаків".

За словами глави військового відомства Японії, Вашингтон пообіцяв Токіо надати повну підтримку в розслідуванні катастрофи F-35A. Зокрема, повідомив міністр, США направляють в район його падіння спеціальне судно для пошуку об'єктів на великих глибинах.

Японське військове відомство, заявив Такесі Івая, не бачить загрози того, що уламки секретного літака п'ятого покоління можуть бути підняті китайськими або російськими судами. "Ми ретельно охороняємо місце пошукових робіт, - сказав міністр. - Такої небезпеки немає".

Нагадаємо, F-35A Сил самооборони Японії розбився 9 квітня в Тихому океані в районі префектури Аоморі. Літак був зібраний в Японії на заводі компанії Mitsubishi Heavy Industries. Це перший випадок падіння F-35A. У минулому році в США розбився винищувач п'ятого покоління іншої модифікації - F-35B.

F-35 - багатоцільова бойова машина, спроектована з використанням технології "стелс" і здатна нести ядерну зброю. Разом з США в проекті її створення брали участь вісім країн: Австралія, Великобританія, Данія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія і Туреччина. Крім того, ці літаки купують Ізраїль і Японія.

Сили самооборони Японії зараз мають 13 подібних машин. Всі вони розміщені на базі Місава на півночі острова Хонсю. Всього Токіо збирається закупити в США в цілому більше 100 F-35 двох модифікацій - для ВПС (F-35A) і для палубної авіації (F-35B).

Українські Національні Новини

Новини Світу