yaponiya-vislala-vismokh-rosiyskikh-diplomativ-i-posilyuye-sanktsiyi-schodo-moskvi

Японія вислала вісьмох російських дипломатів і посилює санкції щодо Москви

 • 99250 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. У середу вісім російських дипломатів залишили країну після того, як на початку місяця їх звинуватили у шпигунстві. Про це пише Japan Times, передає УНН.

Деталі

Вісім обвинувачених у шпигунстві щодо Японії залишили токійський аеропорт Ханеда зі своїми сім'ями на чартерному літаку, організованому російським урядом.

Серед восьми - дипломати та співробітники, які працювали в посольстві росії в Токіо, а також співробітники Офісу торгового представника росії в Японії. Вважається, що вигнана група несе відповідальність за збір розвідданих у Японії і включає кілька урядових чиновників середньої ланки, за якими спостерігала японська поліція.

Посла Михайла Гарузіна серед них не було.

Уряд Японії також має намір посилити економічні санкції щодо рф.

Парламент ухвалив у середу на пленарному засіданні верхньої палати законопроект, який вносить поправки до закону про тарифи, дозволяючи країні приєднатися до західних країн у скасуванні статусу найсприятливішої країни для росії.

Набуття чинності законопроектом призведе до підвищення тарифів на російську рибу та морепродукти до кінця березня 2023 року відповідно до розпорядження Кабміну, яке буде видано на підставі нової редакції закону.

Щойно режим найбільшого сприяння росії буде скасовано, імпорт обкладатиметься вищими тарифними ставками. Тарифна ставка на лосося зросте з нинішніх 3,5% до 5% та з 4% до 6% на краба.

З іншого боку, ухвалення законопроекту не вплине на імпорт сирої нафти, зрідженого природного газу та рідкісного металу паладію, оскільки тарифна ставка була встановлена ​​на нульовому рівні ще до того, як росія набула пільгового статусу.

рф є одним з ключових світових постачальників паладію, нікелю, алюмінію, сталі та міді.

Японія також планує розширити список товарів, заборонених для експорту до росії, включаючи предмети розкоші, та заморозити активи ще більшої кількості росіян.

Контекст

Про висилку було оголошено 8 квітня після повідомлень про масові вбивства, скоєні російськими солдатами під Києвом, і це перший випадок, коли Японія вислала одразу групу дипломатів як мінімум із часів Другої світової війни.

Японія приєдналася до США та кількох європейських країн, виславши російських дипломатів після початку вторгнення Москви до України.

Доповнення

Польща оголосила про висилку 45 "шпигунів, які видавали себе за дипломатів", за даними міністерств закордонних справ та внутрішніх справ країни.

Сполучені Штати, ЄС та Великобританія вже оголосили про аналогічні кроки після заяви лідерів "Великої сімки" минулої п'ятниці, в якій говорилося, що країни зроблять усе можливе, щоб відмовити росії у привілейованому торговому статусі.

Українські Національні Новини

Новини Світу