yedinorosi-z-rf-priyikhali-na-agitatsiyniy-forum-u-v-okupovaniy-lugansk-mzs-vidreaguvalo

"Єдинороси" з РФ приїхали на агітаційний форум в окупований Луганськ: МЗС відреагувало

 • 14805 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Після повідомлень про участь представників російської партії “Єдина Росія” в так званому “форумі громадян Росії” в окупованому Луганську, де ті агітують українців із нав’язаними російськими паспортами голосувати на виборах до Державної думи РФ, у Міністерстві закордонних справ України зробили заяву, назвавши це "кроком політичного відчаю", передає УНН.

Цитата:

“Очевидно, що падіння рейтингів російської провладної сили на тлі важкої епідемічної ситуації в Росії намагаються компенсувати за рахунок мешканців українських окупованих територій. Такий собі крок політичного відчаю. Адже проконтролювати намальовані там результати "підтримки“ "Єдиної Росії“ буде фактично неможливо. Це, в свою чергу, поставить під сумнів легітимність російського виборчого процесу”, — сказав у коментарі УНН речник МЗС Олег Ніколенко.

Деталі

У МЗС додають, що розглядають агітаційну діяльність російських депутатів в окупованому Луганську та триваючу незаконну паспортизацію як цілеспрямовану політику на підрив мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, черговий демонстративний приклад відходу Росії від своїх зобов’язань в рамках Мінських домовленостей та підсумків Паризького саміту лідерів Нормандської четвірки.

“Вчергове закликаємо наших громадян не брати участь в протиправних російських плебісцитах”, — додав Ніколенко.

До слова

Це не перший візит "єдиноросів" до ОРДЛО останнім часом. 12 травня Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із неузгодженим візитом керівництва та депутатів російської провладної партії “Єдина Росія” до тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях.

Контекст

Президент Росії Володимир Путін 24 квітня 2019 року підписав указ, згідно з яким можливість стати громадянами РФ за спрощеною процедурою отримали люди, "які проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України". Кількість жителів ОРДЛО, які примусово отримали російські паспорти, на кінець квітня 2021 року, за даними російських чиновників, сягнула 538 тис. осіб, і до кінця року, вірять у РФ, їх побільшає до мільйона.

Як повідомляв раніше віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, тільки в окупованому Донбасі і в Криму примусова російська паспортизація торкнулась чи не 90% населення.

При цьому раніше цього року стало відомо, що Росія має намір залучити до голосування на виборах до Держдуми восени 2021 року жителів непідконтрольних Україні районів Донбасу з російськими паспортами.

Зазначимо також, що держава-окупант вже використовувала подібну практику у 2020 році, коли в РФ відбулось голосування з питання змін до Конституції Росії.

Українські Національні Новини

Політика