yelchenko-nazvav-varianti-dlya-vidpravki-mirotvortsiv-na-donbas

Єльченко назвав варіанти для відправки миротворців на Донбас

 • 12375 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. Якщо не вдасться переконати Росію у рамках Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо підтримки розміщення миротворців ООН на Донбасі, є варіант відправки такої місії в межах іншої регіональної організації, яка буде мати мандат ООН. Однак, у випадку з Україною важко знайти таку організацію. Про це заявив голова постійного представництва України при ООН Володимир Єльченко в ефірі Голосу Америки, передає УНН.

Під час засідання Радбезу ООН 29 травня порушуватиметься питання про формування миротворчої місії ООН на Донбасі. Утім, зазначив посол, російські дипломати навіть не хочуть про це говорити.

Аби обійти позицію Росії у Радбезі, можна винести це питання на розгляд Генасамблеї ООН. Але цей шлях є доречним для вирішення юридичних питань, зазначив дипломат.

"Тут ідеться про створення миротворчої місії. Тобто, ця місія дорога, вона має фінансуватися з бюджету ООН, щонайменше. Рішення Генасамблеї ООН не буде обов'язковим до виконання. Отже, як мені здається, нічого, крім морального задоволення, це не принесе", - вважає Єльченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер: вето РФ щодо миротворців ООН означатиме, що вона хоче війни

Існує варіант сформувати миротворчу місію не в рамках ООН, а іншої регіональної організації, яка, втім, буде мати мандат ООН. Таких прикладів в історії миротворчих операцій у світі чимало. Але у випадку України, зазначив дипломат, важко знайти таку організацію.

"Якщо це НАТО, зрозуміло, що Росія це заблокує. Говорили про ЄС, але у ЄС немає своїх військових сил. СНД, чи ШОС, чи Ташкентський цей договір - зрозуміло, що це не підходить ні нам, ні нашим партнерам", - зазначив він.

У тому ж випадку, якщо Росія раптом погодиться на створення миротворчої місії ООН, і це рішення буде затверджене в Радбезі, виникне проблема її формування, сказав Єльченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко: присутність миротворців на Донбасі стане запорукою вільних виборів

"Але яка країна дасть своїх людей, своїх солдат, по суті, в середину конфліктної ситуації, де стріляють, де важка зброя. Це навіть не Африка. Це танки, це гармати, це "Гради". Хто туди піде воювати?" - додав він.

Можливо, зауважив постпред, і не потрібно ніяких рішень Радбезу. Головне - аби Росія прийняла рішення закінчити конфлікт.

"Єдине, чого не вистачає, - це готовності і згоди Росії припинити підтримку і постачання зброї, боєприпасів, людей і грошей... Як тільки Росія на це погодиться, конфлікт миттєво припиниться. Так, залишиться безліч проблем, Але, я думаю, ми всі їх зможемо врегулювати. Головне - щоб припинила своє втручання Росія", - резюмував дипломат.

Нагадаємо, Рада безпеки ООН 29 травня проведе відкрите засідання, присвячене ситуації в Україні. У представництві України при ООН сподіваються почути, чи відбулася "еволюція" у позиціях щодо конфлікту на Донбасі у партнерів.

Українські Національні Новини

Політика