yenin-pro-aviakatastrofu-v-irani-ukrayinska-storona-rozrakhovuye-vprodovzh-2-5-rokiv-dosyagti-viplati-kompensatsiyi-simyam-zagiblikh

Єнін про авіакатастрофу в Ірані: українська сторона розраховує впродовж 2-5 років досягти виплати компенсації сім'ям загиблих

 • 17865 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін заявив, що "українська сторона розраховує впродовж 2-5 років досягти правди та виплати компенсації сім'ям загиблих. Та попри це, дипломат підкреслив, що спрогнозувати подальший перебіг обставин – важко. Про це повідомляє УНН з посиланням на Україну 24.

Цитата

"Надзвичайно важко прогнозувати подальший хід подій, беручи до уваги в тому числі внутрішньополітичні події в Ірані ... Рано чи пізно це все станеться. На превеликий жаль, мені важко прогнозувати конкретні дати. Можемо посилатися на ту практику, яка склалася на сьогоднішній момент. Середній термін переговорних процесів у досудовому порядку триває від 2 до 5 років. Якщо ми говоримо про судові перспективи, там календар починається від 5 до 10 років. Дуже сподіваємося врегулювати це питання в досудовому порядку. Всі зусилля української дипломатії і наших партнерів по коаліції зосереджені саме на результативному проведенні переговорів з іранською стороною", - заявив Єнін.

Заступник глави МЗС висловив надію, що "ми результат будемо мати від 2 до 5 років максимум".

Контекст

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня 2020 року. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Серед загиблих – громадяни шести країн (Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Великої Британії), в тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Іран, попри повідомлення західних країн із посиланням на свої розвідки, що літак був збитий із комплексу протиповітряної оборони, кілька днів продовжував стверджувати, що причиною катастрофи була технічна проблема з літаком. Лише вранці 11 січня в Ірані офіційно визнали свою вину за збиття українського літака, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Українські Національні Новини

Суспільство