yenin-zustrivsya-z-golovoyu-mzs-iranu-detali

Єнін зустрівся з головою МЗС Ірану: деталі

 • 16131 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін у понеділок зустрівся в Тегерані з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. Сторони обговорили переговорний процес щодо збиття Боїнга PS752 в Ірані у січні 2020 року, передає УНН з посиланням на пресслужбу МЗС.

"Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їхнього громадянства", - зазначив заступник міністра.

Єнін підкреслив необхідність неупередженого та об'єктивного розслідування обставин авіакатастрофи та закликав іранську сторону забезпечити доступ до всіх відповідних матеріалів.

"Прогрес у переговорному процесі щодо українського літака сприятиме нормалізації співробітництва з Іраном в усіх сферах", - наголосив він.

За інформацією пресслужби, український дипломат також детально поінформував Мохаммада Заріфа про наслідки триваючої російської агресії проти України. Глава МЗС Ірану підтвердив підтримку територіальної цілісності України та непорушності її кордонів.

"Іранський співрозмовник також запевнив, що жодна третя країна не впливатиме на політику Ірану щодо України", - додали в МЗС.

Нагадаємо, сьогодні в Ірані розпочався другий раунд переговорів щодо збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752 над Тегераном у січні 2020 року.

Раніше у коментарі УНН Єнін розповів, що цього разу українська сторона не планує обговорювати питання компенсацій родичам загиблих жертв.

Як повідомляв УНН, завдання українських представників на даному етапі - з’ясувати всі обставини трагедії.

Так, рейс PS752 "Тегеран-Київ" (літак Boeing 737-800) "Міжнародних авіаліній України" зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за "ворожу ціль", а саме — за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Українські Національні Новини

Політика