yes-blizhche-do-lita-mozhe-predstaviti-promizhniy-zvit-schodo-peregovoriv-pro-vstup-posol

ЄС ближче до літа може представити проміжний звіт щодо переговорів про вступ - посол

 • 473273 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Європейський Союз ближче до літа може представити проміжний звіт щодо готовності України до переговорів про вступ. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив голова представництва України при ЄС Всеволод Ченцов, пише УНН.

Цитата

"Сподіваюся, цей проміжний звіт, який Комісія має представити (зараз ще дата не зафіксована, але, скоріш за все, це буде десь ближче до літа), дозволить зафіксувати належну динаміку, і протягом ще кількох місяців, які в нас залишатимуться до жовтня, умовно (…) ми зможемо вже зафіксувати, скажімо, повне виконання цих умов, і що виконання цих умов буде достатньо, щоб перейти до наступного етапу – почати переговори", - наголосив посол.

Деталі

Посол України в ЄС не зміг спрогнозувати, скільки триватимуть переговори, однак зауважив, що Україна хоче підготуватися до них належним чином і максимально підвищити відсоток адаптації Угоди про асоціацію, щоби потім "рухатися в темпі".

На уточнювальне запитання щодо закону про конкурсний відбір претендентів на посади суддів Конституційного Суду (його реформа – в списку критеріїв, які супроводжували отримання Україною статусу кандидата) і зауваження до нього Венеційської комісії, дипломат відповів, що це "питання в тому числі суверенітету".

"Як український Конституційний Суд буде функціонувати? Це питання на сьогодні перебуває на порядку денному діалогу на найвищому рівні. Думаю, ми знайдемо правильний вихід із цієї ситуації і виконання цього критерію буде нам зараховано", - підсумував Ченцов.

Доповнення

Україна подала заявку на членство в ЄС у лютому 2022 року і стала кандидатом у члени ЄС 23 червня 2022 року.

Єврокомісія сформулювала сім умов, які має виконати Київ на шляху до членства в ЄС. Ідеться про судову реформу, боротьбу з корупцією, деолігархізацію та політику щодо національних меншин.

ЄС ухвалить рішення щодо подальших кроків, коли Україна виконає умови, викладені у висновку Єврокомісії щодо її заявки на членство в ЄС.

Єврокомісія звітуватиме про виконання Україною умов у межах представлення свого пакету заходів щодо розширення у 2023 році. Без шкоди для цієї регулярної звітності, оновлення від Єврокомісії очікується навесні 2023 року, вказали у Раді ЄС.

Президент Володимир Зеленський закликав ухвалити рішення про початок переговорів про членство України в ЄС цього року.

Українські Національні Новини

Політика