yes-dopomozhe-ukrayini-integruvatisya-u-yevropeyskiy-gazoviy-rinok-zmi

ЄС допоможе Україні інтегруватися у європейський газовий ринок - ЗМІ

 • 9131 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. Європейська комісія буде працювати над тим, щоб забезпечити інтеграцію України у ринки ЄС і підтримати конкуренцію у східноєвропейських країнах, щоб мінімізувати вплив проектів "Північний потік-2" і "Турецький потік". Про це з посиланням на представника ЄС повідомляє профільне видання ICIS, передає УНН.

Заступник генерального директора генерального директорату Європейської комісії з енергетики Клаус-Дітер Борхардт заявив, що Україна може бути інтегрована в європейський газовий ринок щонайменше через один з чотирьох трубопроводів високого тиску, які проходять від українського кордону до австрійського газового хабу Баумгартен через Словаччину, пише видання.

Наразі, як зазначається, 77% потужностей цих чотирьох трубопроводів зарезервовано російським "Газпромом", але використовується лише 60%.

Коли транзитний контракт України з російським "Газпромом" завершиться у цьому році, і російські обсяги газу можуть бути перенаправлені на "Північний потік-2", один з цих чотирьох трубопроводів може бути використаний для реверсу газу між Україною та Австрією, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС остаточно затвердив зміни до газової директиви щодо "Північного потоку-2"

Очікується, що представники Єврокомісії, України і Росії проведуть тристоронні переговори щодо газу у травні, щоб обговорити майбутнє транзиту після 2020 року.

Борхардт сказав, що "Єврокомісія підтримає ідею про те, що Україна повинна бути в змозі запропонувати транзитні потужності до Європи обсягом 90 мільярдів кубічних метрів на рік, у той час як Росія повинна взяти на себе зобов'язання щодо транзиту в Україну 60 млрд кубометрів на рік".

Однак він додав, що Україна також повинна підготуватися до варіанту у майбутньому, в якому російський транзит буде припинено.

Раніше Росія стверджувала, що транзит газу через Україну буде зупинений у кінці 2019 року, а обсяги будуть перенаправлені через "Північний потік-2", який зв'яже Росію з Німеччиною через Балтійське море.

Борхардт скептично поставився до того, що перенаправлення російського транзиту через "Північний потік-2" відбудеться з наступного року, вказавши, що газопроводу буде потрібен "період нарощування обсягів", який може тривати до 2023 року.

Російський газопровід "Північний потік-2" будується для поставок газу до Німеччини в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу Україною.

Українські Національні Новини

Економіка