yes-gotuye-sanktsiyi-proti-rosiyskikh-naymantsiv-pvk-vagner

ЄС готує санкції проти російських найманців ПВК "Вагнера"

 • 28029 переглядiв

КИЇВ. 6 грудня. УНН. Посли Європейського Союзу планують уже найближчим часом затвердити санкції проти російських найманців ПВК "Вагнера". Про це у Twitter повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, інформує УНН.

Цитата

"Посли ЄС у середу мають схвалити санкції проти "групи Вагнера" та трьох росіян, пов'язаних з цим угрупуванням, у рамках глобального режиму санкцій у галузі прав людини", — написав журналіст.

Деталі

За його словами, ЄС планує також окреме накладення санкцій на двох росіян та три російські організації, які підпадають під сирійський "пакет" обмежувальних заходів.

Ймовірно, нові санкції будуть затверджені, 8 листопада.

Додамо

Вперше про можливе відправлення ПВК "Вагнера" до Малі повідомило 13 вересня агентство Reuters. За його відомостями, російські найманці мали взяти під забезпечення захист керівництва країни й навчання малійських збройних сил. Реагуючи на ці повідомлення, Франція та Німеччина погрожували вивести свої озброєні контингенти із західноафриканської країни, а міністри оборони 13 країн - членів Європейської інтервенційної ініціативи назвали відправку ПВК "Вагнера" до Малі "неприйнятною".

Російські найманці, зі схвалення Кремля брали участь в операціях в Україні, Лівії та Сирії. Експерти ООН також вказували на причетність вагнерівців до насильницького переслідування та залякування мирних жителів Центрально-Африканської Республіки, а також журналістів, співробітників гуманітарних організацій та представників меншин у цій державі.
Кремль послідовно заперечує будь-який зв'язок із ПВК "Вагнер".

Що передувало

Європейці активізували свої миротворчі зусилля після того, як на початку 2012 року в Малі спалахнув збройний конфлікт між урядовими військами та бойовиками різних угруповань сепаратистів та ісламістів. У 2013 році Євросоюз відправив в цю країну місію European Union Training Mission Mali (EUTM Mali). Основні учасники місії — Німеччина, Іспанія та Чехія, загалом 22 держави ЄС. Чисельність європейських військовослужбовців EUTM Mali становить близько 900 осіб, з них 600 це солдати Бундесверу, мета яких — вишколювати збройні сили Малі.

Відносини Росії і Малі

У минулому Малі і Росія працювали разом: в 1961 році, після відходу Франції, перший президент Малі Модібо Кейта звернувся до колишнього Радянського Союзу, зокрема, з проханням навчити і озброїти малійску армію. Це військове співробітництво тривало до початку 1990-х років.

У червні 2019 року Кремль заклав юридичну основу для відправки військових фахівців, уклавши з Малі договір про військову співпрацю. Такі договори передбачають, зокрема, вишкіл військових, поставки військової техніки й ремонт вже експортованої, а також спільні навчання та антитерористичні дії. РФ є одним з головних постачальників озброєнь у Малі.

Додамо

Сили Вагнера присутні в різних країнах Африки, в тому числі в Лівії на підтримку військового командира Халіфи Хафтара, в Судані та Мозамбіку.

Українські Національні Новини

Новини Світу