yes-ofitsiyno-zaprovadiv-chetvertiy-paket-sanktsiy-proti-bilorusi-khto-u-spisku

ЄС офіційно запровадив четвертий пакет санкцій проти Білорусі: хто у списку

 • 21592 переглядiв

КИЇВ. 21 червня. УНН. Рада Європейського Союзу запровадила четвертий пакет санкцій щодо Білорусі через триваючі репресії і примус до посадки пасажирського літака Ryanair - обмежувальні заходи застосовано стосовно 78 білоруських фізичних і 8 юридичних осіб. Офіційне повідомлення у понеділок, 21 червня, опублікувано на сайті Ради ЄС, передає УНН.

Цитата:

"Рада ЄС сьогодні ухвалила ввести обмежувальні заходи стосовно 78 білоруських фізичних і 8 юридичних осіб. Це рішення було ухвалено з огляду на ескалацію серйозних порушень прав людини в Білорусі і жорстоких репресій проти цивільного суспільства, демократичної опозиції та журналістів. Крім того, сім фізичних і одна юридична особа, що підпадають під дію цього нового раунду обмежувальних заходів, були визначені у зв'язку з примусовою і незаконною посадкою літака Ryanair в Мінську (Білорусь) 23 травня 2021 року, що поставило під загрозу безпеку польотів, і затриманням білоруською владою журналіста Романа Пратасєвіча і Софії Сапеги", - вказано у комюніке.

Деталі

Зазначається, що серед тих, хто потрапив під санкції, - також "кілька великих бізнесменів, які підтримують режим Лукашенка і отримують від нього вигоду". "Таким чином, ці санкції є ще одним сильним сигналом прихильникам режиму, що їх незмінна підтримка Олександра Лукашенко обходиться дорого", - сказано у заяві.

"ЄС не самотній у своїй відповіді на кризу в Білорусі; ми єдині в наших діях з нашими однодумцями", - додали у євроінституції.

Хто потрапив під санкції

Так, зокрема, під санкції потрапили син Лукашенка Дмитро, дружина старшого сина Лукашенка Лілія і російський бізнесмен Михайло Гуцерієв.

З компаній під санкції потрапили компанія "Сохра", "Бремино групп”, "Глобалкастом-менеджмент", "БелАЗ", "МАЗ", "ЛОГЕКС", "ННК".

Також під санкції потрапили білоруські силовики з КДБ, міністр оборони країни Віктор Хренін, чиновники з в'язниці на Акрестіна, Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС, Белаеронавігація, голова Мінтрансу Білорусі Олексій Авраменко, директор департаменту з авіації цього міністерства Артем Сікорський, командувач ВПС Ігор Голуб і його заступник Андрій Гурцевич.

З повним переліком підсанкційних осіб та організацій можна ознайомитися тут.

Доповнення

Обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі тепер поширюються в цілому на 166 фізичних та 15 юридичних осіб.

"Активи підсанкційних осіб підлягають заморожуванню, а громадянам і компаніям ЄС забороняється надавати кошти тим, хто внесений до списку. Фізичні особи додатково підпадають під дію заборони на поїздки, що  не дозволяє їм в'їжджати або перетинати територію ЄС", - сказано у повідомленні.

24 і 25 травня 2021 року Єврорада ухвалила рішення, у якому рішуче засудила примусову посадку рейсу Ryanair і закликала Раду ЄС якнайшвидше схвалити додаткові санкційні списки фізичних та юридичних осіб.

Так, 4 червня Рада ЄС постановила ввести заборону на проліт над повітряним простором ЄС і на доступ до аеропортів ЄС для білоруських перевізників усіх видів.

"Мета цих санкцій - чинити тиск на політичне керівництво Білорусі з метою почати справжній і всеосяжний національний діалог з... громадськістю і уникнути подальших репресій", - додали у Раді ЄС.

"ЄС готовий підтримати мирний демократичний перехід за допомогою різних інструментів, включаючи всеосяжний план економічної підтримки демократичної Білорусі. Ми також готові ухвалити подальші заходи, в тому числі щодо інших економічних суб'єктів, якщо ситуація в Білорусі не покращиться", - наголосили у ЄС.

Відповідні правові акти, включаючи імена підсанкційних осіб, як вказано, були опубліковані в Офіційному журналі ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу