yes-organizovuye-peregovori-lideriv-kosovo-ta-serbiyi-18-serpnya

ЄС організовує переговори лідерів Косово та Сербії 18 серпня

 • 119322 переглядiв

КИЇВ. 6 серпня. УНН. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель запросив президента Сербії Александра Вучича та прем'єра Косово Альбіна Курті до Брюсселя на переговори 18 серпня, інформує УНН.

Цитата

"Я запрошую президента Сербії Вучича та прем'єр-міністра Косова Курті 18 серпня до Брюсселя, щоб обговорити шляхи просування вперед між Приштиною та Белградом", - написав Боррель у Twitter 6 серпня.

Контекст

Напруженість між Косово та Сербією спалахнула після того, як Приштина ввела заходи у відповідь, заявивши, що всі сербські автомобілі, які в'їжджають у Косово, з 1 серпня повинні мати тимчасові косовські номери, а ті, хто в'їжджає з сербським паспортом, повинні заповнювати додаткові документи. Рішення призвели до протестів та блокад з боку сербів і навіть пострілів на косовському боці.

Після консультацій косовський уряд відклав виконання рішення, яке б зобов'язувало етнічних сербів, що становлять більшість на півночі, звертатися за документами та автомобільними номерними знаками, що видаються косовськими установами, до 1 вересня.

Поліція Косова заявила, що знесення барикад на півночі країни дозволило знову відкрити два пункти переходу з Сербією.

Але відсутність повного врегулювання ситуації означає, що 1 вересня подібна ситуація може виникнути знову.

Українські Національні Новини

Новини Світу