yes-planuye-pidvischiti-klimatichnu-metu-parizkoyi-ugodi

ЄС планує підвищити кліматичну мету Паризької угоди

 • 153576 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Європейський союз планує підвищити свою мету боротьби з глобальним потеплінням у рамках Паризької угоди щодо клімату, хоча підвищення навряд чи відбудеться до саміту ООН з клімату цього року, йдеться у проекті документа, з яким ознайомилось агенство Reuters, передає УНН.

Деталі

У проекті переговорного мандату ЄС на листопадовому саміті COP27, з яким ознайомився Reuters, йдеться, що блок із 27 країн має намір оновити свій «визначений на національному рівні внесок» (NDC) — внесок, який кожна країна робить у Паризьку угоду 2015 року для запобігання катастрофічним змінам клімату.

ЄС, третє за величиною джерело викидів у світі, зобов'язалося скоротити свої чисті викиди на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року, що є однією з найамбіційніших цілей серед великих економік.

Чиновники ЄС сподіваються, що вдасться підняти цю мету на кілька відсотків вище. Це пов'язано з тим, що пакет кліматичної політики блоку був розроблений у липні 2021 року для досягнення мети викидів у 55%, і з того часу деякі його частини стали більш амбітними.

Проект ще може бути змінений до того, як країни ЄС схвалять його у жовтні.

У травні Брюссель збільшив запропоновані ЄС цілі щодо розширення використання відновлюваних джерел енергії та збільшення енергозбереження, щоб спробувати покласти край залежності країн від російського палива після вторгнення Москви до України.

Вищі цілі можуть призвести до більш глибокого скорочення викидів, якщо країни ЄС та законодавці схвалять їх разом з іншими пропозиціями, які включають поетапну відмову від автомобілів, що працюють на викопному паливі, до 2035 року.

Очікується, що переговорники ЄС не завершать роботу над пакетом до наступного року, тому малоймовірно, що ЄС зможе підтвердити нову мету до COP27 у листопаді.

Українські Національні Новини

Новини Світу