yes-poki-ne-zmig-domovitisya-pro-desyatiy-paket-sanktsiy-proti-rf-politico

ЄС поки не зміг домовитися про десятий пакет санкцій проти рф - Politico

 • 1138135 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. ЄС не зміг узгодити довгоочікуваний пакет санкцій проти рф, через що блок щосили намагається досягти угоди до п'ятниці, щоб відзначити першу річницю вторгнення москви в Україну. Дипломати кажуть, що досягнуто згоди майже по всьому десятому пакету санкцій, але Польща заперечує щодо обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які вона вважає слабкими, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, дипломати заявили, що "угода була досягнута майже по всьому пакету, але Польща заперечує щодо запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, як вона стверджує, недостатньо сильні".

Визнаючи, що пакет затримується, Варшава заперечує проблему. "Ми не блокуємо санкції, - заявив польський чиновник на умовах анонімності. - Ми просто хочемо, щоб санкції мали сенс".

Усі інші пункти узгоджені, заявили чотири дипломати ЄС.

За словами двох дипломатів, у четвер увечері Єврокомісія продовжила переговори із деякими країнами ЄС у пошуках компромісу. За словами чотирьох дипломатів, у п'ятницю вранці відбудеться ще одна зустріч послів із 27 країн-членів ЄС, щоб спробувати укласти угоду.

Заперечення Польщі стосувалося запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку із рф. За словами дипломата ЄС, прихильники санкцій закликали до повної заборони, але намагаючись заспокоїти інші країни, які залежать від цього імпорту, Єврокомісія запропонувала встановити обмеження квоти на рівні 560 тисяч метричних тонн.

За словами польського чиновника, це навіть вище за поточний імпорт. У той час, як кілька дипломатів ЄС заявили, що Польща була найвідвертішим противником цієї квоти, інші також висловили своє невдоволення відступами для деяких компаній. Один із дипломатів ЄС сказав, що пропонована квота "робить санкції безглуздими".

Торгові дані показують, що імпорт із росії не перевищував цієї квоти за останнє десятиліття.

"Нинішній пакет уже виключає інші спірні моменти, такі як заборона на імпорт російських алмазів, спрощення накладення санкцій щодо членів сімей та оточення олігархів чи санкції щодо окремих співробітників державної атомної компанії "росатом", - зауважує видання.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що у ЄС пропонували спростити введення санкцій проти оточення олігархів рф, але Угорщина опиралася.

ЄС збирався ухвалити 10-й пакет санкцій проти рф на 11 млрд євро до 24 лютого.

Українські Національні Новини

Політика