yes-prodovzhuye-sanktsiyi-proti-rf-ale-bez-konkretiki-pro-novi-u-razi-podalshoyi-agresiyi-ukrayina-vidreaguvala

ЄС продовжує санкції проти РФ, але без конкретики про нові у разі подальшої агресії. Україна відреагувала

 • 12270 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. Лідери ЄС вирішили продовжити на пів року економічні санкції проти Росії, але без конкретики про нові у разі подальшої російської агресії. Україна відреагувала, привітавши продовження існуючих і подякувавши за готовність до введення додаткових жорстких і масштабних санкцій, пише УНН.

Цитата:

"Якщо Росія здійснить подальші військові дії проти України, це матиме величезні наслідки та величезну ціну. Лідери Європейської ради одноголосно погодилися продовжити економічні санкції проти Росії. Ми закликаємо Росію виконати свою частину угоди та розпочати виконання Мінських домовленостей", - написав за підсумками саміту голова Євроради Шарль Мішель у Twitter.

Деталі

Так, лідери 27 країн ЄС пригрозили Росії жорсткими діями у відповідь, якщо стягування російських військ до України та агресивні заяви Москви щодо Києва виллються у подальшу російську агресію. Це викладено у підсумковому документі саміту лідерів ЄС у Брюсселі 16 грудня.

"Європейська рада наголошує на нагальній необхідності, щоб Росія знизила напруженість, спричинену накопиченням військ уздовж кордону з Україною, та агресивну риторику. Європейська рада підтверджує повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Будь-яка подальша військова агресія проти України матиме у відповідь серйозні наслідки і тяжку ціну, включаючи обмежувальні заходи, скоординовані з партнерами. Європейська рада заохочує дипломатичні зусилля та підтримує Нормандський формат у досягненні повного виконання Мінських домовленостей", - йдеться у висновках саміту.

Реакція України

"Вдячний лідерам держав ЄС та Північноатлантичній раді НАТО за солідарність з Україною й чіткі заклики до Росії щодо негайної деескалації. Упевнений, що рішучість і скоординовані дії наших партнерів допоможуть запобігти найгіршому сценарію. Докладаємо спільних зусиль для збереження миру", - зазначив у Twitter Президент України Володимир Зеленський за підсумками дводенного візиту до Брюсселя 15-16 грудня.

"Вітаю політичне рішення Європейської ради продовжити на 6 місяців існуючі економічні санкції проти РФ за агресію проти України. Я також вдячний ЄС за готовність до введення додаткових жорстких і масштабних санкцій у рамках пакету стримувння РФ від розширення агресії", - написав у відповідь на рішення Євроради у Twitter голова МЗС України Дмитро Кулеба.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв’язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика