yes-sturbovaniy-vorozhimi-vislovlyuvannyami-turechchini-na-adresu-gretsiyi

ЄС стурбований "ворожими висловлюваннями" Туреччини на адресу Греції

 • 172625 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. У понеділок ЄС висловив стурбованість з приводу так званих «ворожих висловлювань» після того, як президент Туреччини Тайіп Ердоган звинуватив Грецію в окупації демілітаризованих островів в Егейському морі і заявив, що Туреччина готова «зробити все необхідне», коли настане час, передає УНН посилаючись на заяву дипломатичної служби Європейського Союзу.

Туреччина та Греція розходяться в думках з різних питань: від статусу островів Егейського моря до морських кордонів і вуглеводневих ресурсів у Середземному морі, а також щодо етнічного розколу Кіпру.

Цитата

«Постійні ворожі висловлювання політичного керівництва Туреччини на адресу Греції… викликають серйозне занепокоєння і повністю суперечать таким необхідним зусиллям щодо деескалації у Східному Середземномор'ї», — заявив речник глави зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозепа Борреля Петер Стано.

«Загрози та агресивна риторика є неприйнятними і мають припинитися», — додав він, наголосивши на вимогах ЄС щодо мирного врегулювання розбіжностей та при повному дотриманні міжнародного права.

«ЄС знову заявляє про свої очікування від Туреччини, яка серйозно працюватиме над зниженням напруженості на стійкій основі в інтересах регіональної стабільності у Східному Середземномор'ї і повною мірою поважатиме суверенітет і територіальну цілісність усіх держав-членів ЄС», - сказав Стано.

Додамо

Анкара нещодавно звинуватила Афіни у озброєнні демілітаризованих островів Егейського моря, що Афіни відкидають.

Анкара заявляє, що острови Егейського моря були передані Греції за договорами 1923 і 1947 років за умови, що вона їх не озброюватиме. Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу неодноразово заявляв, що Туреччина почне сумніватися у суверенітеті Греції над островами, якщо Афіни продовжуватимуть їх озброювати.

Українські Національні Новини

Новини Світу