yes-vivchit-mirniy-plan-kitayu-schodo-ukrayini-ale-vrakhuvatime-druzhbu-pekina-ta-moskvi-fon-der-lyayen

ЄС вивчить "мирний" план Китаю щодо України, але врахує "дружбу" Пекіна та москви - фон дер Ляєн

 • 1222933 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Європейський Союз розгляне документ, запропонований Китаєм, щодо врегулювання російсько-української війни, але з урахуванням "дружби" Пекіна та москви. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас, передає УНН.

Цитата

"Я думаю, що, розглянувши цей документ, ви повинні розуміти, що це не мирний план, а принципи, які вони поділяють. Ви повинні побачити їх на конкретному тлі, зокрема тому, що Китай став на бік росії, підписавши, наприклад, договір про "необмежену дружбу" прямо перед початком вторгнення (росії - ред.) в Україну. Тож ми, звичайно, розглянемо принципи, але ми розглянемо їх на тлі дружби Китаю та росії", - сказала фон дер Ляєн.

Деталі

Водночас Столтенберг зауважив, що Китай "не викликає великої довіри", оскільки досі не засудив повномасштабне вторгення рф в Україну. Він також нагадав про договір між Пекіном та москвою щодо "безмежного партнерства". За словами Генсека, війна повинна закінчитися за столом переговорів у майбутньому.

"Якщо ми хочемо мирного вирішення, нам потрібно усвідомити, що те, що відбувається за цим столом переговорів, повністю залежить від ситуації на полі бою... Військова підтримка України сьогодні – шлях до мирної домовленості завтра", - зауважив він.

Окрім цього, відповідаючи на питання журналіста щодо ймовірного постачання зброї Китаєм росії, Столтенберг зазначив, що наразі країни НАТО не спостерігали жодної поставки.

"Але ми бачимо, що є ознаки того, що Китай, можливо, планує та розглядає можливість надати військову допомогу росії. І Китай не повинен цього робити. Тому що допомога агресору у веденні незаконної війни порушує статут ООН. Китай є членом Ради Безпеки ООН, і вони несуть особливу відповідальність за захист статуту ООН", - наголосив він.

Нагадаємо

Міністерство закордонних справ Китаю на своєму сайті опублікувало 12 пунктів, які, на думку країни, допоможуть мирному врегулюванню в Україні.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Китай може зупинитися на першому пункті свого "мирного" плану щодо припинення війни рф проти України, у якому йдеться про повагу до суверенітету.

Українські Національні Новини

Політика