yes-zaklikav-baku-ta-yerevan-do-terminovoyi-deeskalatsiyi-ta-povnogo-pripinennya-vognyu-na-kordoni

ЄС закликав Баку та Єреван до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні

 • 21603 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Голова Євроради Шарль Мішель провів телефонні переговори з президентом Азербайджану та прем'єром Вірменії та закликав обидві країни до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні. Про це він написав у Twitter, передає УНН.

Цитата

"З участю президента Азербайджану, а також Нікола Пашиняна обговорили ситуацію у світлі сьогоднішніх подій. Закликаємо до термінової деескалації та повного припинення вогню. Складна ситуація в регіоні - ЄС відданий роботі з партнерами для подолання напруженості для процвітаючого та стабільного Південного Кавказу", - йдеться в повідомленні.

Доповнення

У листопаді ситуація в Нагірному Карабаху та прикордонних районах Вірменії різко загострилася.

У міністерстві оборони Вірменії заявили, що 16 листопада збройні сили Азербайджану здійснили "чергову провокацію" у напрямку східного кордону Вірменії і що вони використовують артилерію, бронетехніку та вогнепальну зброю. За даними Єревану, 15 вірменських військовослужбовців загинули, ще 12 потрапили в полон.

У Міноборони Азербайджану у свою чергу звинуватили у провокації Єреван: за повідомленням Баку, 16 листопада вірменські з'єднання розпочали на Кяльбаджарському та Лачинському ділянках кордону "раптову військову операцію з метою захоплення висот" та із застосуванням військової та спецтехніки, а Баку у відповідь розгорнув військову операцію. За даними відомства, в результаті поранено двох азербайджанських військовослужбовців. Про загиблих не повідомляється.

Тим часом міністерство закордонних справ Вірменії закликало міжнародне співтовариство, Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) та співголов Мінської групи Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) "чітко відреагувати" на "наступальні дії азербайджанської сторони", які "привели до людських жертв ".

44-денна війна та тисячі загиблих

10 листопада 2020 року закінчилася війна в Нагірному Карабасі. Вона тривала 44 дні. Азербайджан і Вірменія уклали за посередництвом Росії угоду про припинення конфлікту. За його підсумками під контроль Баку перейшла значна частина самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки (НКР). Вірменія за час боїв втратила понад 4 000 людей, ще близько 11 тисяч людей зазнали поранень. Десятки тисяч карабахців залишилися без даху над головою. Азербайджан, за офіційними даними, втратив близько 3 000 людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу