yes-zrobilo-zayavu-na-rosiyskomu-zasidanni-v-oon-schodo-krimu

ЄС зробив заяву на російському засіданні в ООН щодо Криму

 • 19500 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. Європейський Союз не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і, як і раніше, прихильний повній реалізації своєї політики, в тому числі за допомогою санкцій. Про це йдеться в заяві Європейського Союзу на засіданні Ради Безпеки ООН про ситуацію в Криму, опублікованій на сайті ЄС, передає УНН.

"Шість років по тому ЄС не визнає і не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і продовжує рішуче засуджувати це порушення міжнародного права. Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України. Крим це Україна. Європейський союз, як і раніше, прихильний повній реалізації цієї політики, в тому числі за допомогою санкцій", - сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в ООН: російську конференцію по Криму будуть бойкотувати члени Радбезу

"Ми шкодуємо про те, що Росія скликає зустріч за формулою Арріі в марній спробі узаконити незаконну анексію, і підкреслюємо, що ця акція і наша участь тут не можуть бути витлумачені як визнання будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", - відзначили європейські дипломати.

Так, в ЄС наголосили, що дії Росії є кричущим порушенням міжнародного права і ключових принципів міжнародного порядку.

"Як зазначено в резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була прийнята переважною більшістю держав-членів, так званий референдум, організований Росією на півострові в березні 2014 року, не має юридичної сили і тому не може служити підставою для зміни статус Автономної Республіки Крим і міста Севастополя", - підкреслили в блоці.

У заяві також наголошується, що після незаконної анексії триває мілітаризація півострова Росією, що має серйозний негативний вплив на ситуацію в області безпеки в Чорноморському регіоні, а ситуація з правами людини значно погіршилася з моменту незаконної анексії, що зафіксовано в доповідях Верховного комісара ООН з прав людини.

"Всі порушення прав людини повинні бути ретельно розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності. Ми також закликаємо Росію припинити зловживання антиекстремістським законодавством і звільнити всіх незаконно затриманих ув'язнених з півострова. Зокрема, права кримських татар були серйозно порушені. Росія заборонила Меджліс, їх законне самоврядування, продовжує переслідувати його лідерів і закрила кримськотатарські ЗМІ. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення", - йдеться в заяві.

Дипломати підкреслили, що кримські татари, українці та всі етнічні та релігійні громади на півострові повинні мати можливість підтримувати і розвивати свою ідентичність.

"Як ми неодноразово закликали і підтверджували кілька резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, включаючи останню - 74/168 від 18 грудня 2019 року, вкрай важливо, щоб регіональні та міжнародні механізми моніторингу прав людини, а також неурядові організації з захисту прав людини мали безперешкодний доступ до Автономної республіку Крим та міста Севастополь", - підкреслили в ЄС.

Як повідомляв УНН, раніше стало відомо про ініціативу російської делегації в ООН 21 травня провести "неформальну відеоконференцію" Радбезу "за участю жителів Криму".

За даними деяких ЗМІ, представники ЄС планували приєднатися до конференції в Радбезі ООН по Криму.

У той же час прес-секретар Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко заявила, що українська сторона не буде приймати участі "в цьому фарсі".

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС зробив заяву на російському засіданні в ООН щодо Криму

     • 19500 переглядiв

    На кордоні з РФ затримали бойовика "ДНР"

     • 17374 переглядiв

    ОАСК відкрив провадження у справі щодо позову Шарія до НАЗК

     • 17652 переглядiв

    Офіцера ЗСУ судитимуть за смерть двох військовослужбовців

     • 10914 переглядiв