yespl-priznachiv-datu-slukhan-u-spravi-ukrayina-proti-rosiyi-schodo-krimu

ЄСПЛ призначив дату слухань у кримській справі проти росії

 • 265626 переглядiв

КИЇВ.29 березня. УНН. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) призначив провести усні слухання у міждержавній справі "Україна проти росії" щодо порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму, попередньо обравши дату 8 листопада 2023 року. Таке рішення ухвалили 22 березня 2023 року, інформує УНН, посилаючись на Telegram Міністерства юстиції України.

Деталі

Зазначається, що попри повномасштабне вторгнення рф, Україна не зупиняла роботу у кримській справі, яка з січня 2021 року розглядається по суті. Відтак, 14 січня 2021-го країна "здобула проміжну перемогу", коли ЄСПЛ оголосив ухвалу від 16 грудня 2020-го щодо "часткової прийнятності" кримської справи, об’єднавши її з міждержавною справою "Україна проти росії (VII)" щодо політичних в’язнів.

"Тоді ЄСПЛ встановив, що в результаті захоплення Автономної Республіки Крим та міста Севастополь з 27 лютого 2014-го росія здійснює ефективний контроль над півостровом та прийняв до розгляду скарги про існування адміністративної практики порушень прав людини", - пояснює Мін'юст.

На четвертий день повномасштабного вторгнення, 28 лютого, міністерство направило позицію України по суті справи та 30 січня 2023 року – коментарі на позицію уряду рф. У Мін'юсті зауважують, що росія теж направила позицію по суті 28 лютого 2022-го, "коли ще не полишала спроб озвучувати її пропагандистську мантру у ЄСПЛ".

Цитата

"Тепер ЄСПЛ оголосив про завершення письмової процедури у цій справі та вказав, що в інтересах здійснення правосуддя доречно провести усні слухання, попередньо обравши дату 08 листопада 2023. Розгляд справ над агресором все ж відбудеться і важливі рішення ЄСПЛ щодо росії будуть раніше, аніж прогнозувалось", - наголосили у відомстві.

Нагадаємо

Європейський суд з прав людини об’єднав справи "Україна та Нідерланди проти росії" й "Україна проти росії (Х)" (справа щодо повномасштабного вторгнення) в одне провадження.

Українські Національні Новини

Політика