yespl-zaboroniv-rosiyi-vidavati-na-batkivschinu-zhitelya-bilorusi

ЄСПЛ заборонив Росії видавати на батьківщину жителя Білорусі

 • 12664 переглядiв

КИЇВ. 27 липня. УНН. Європейський суд з прав людини заборонив Росії видавати на батьківщину жителя Білорусі, який брав участь в протестах 2020 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на "Гражданское содействие".

Цитата

"Адвокат Комітету "Гражданское содействие" домігся застосування правила 39 регламенту ЄСПЛ у справі білоруса, якому загрожувала екстрадиція на батьківщину. Згідно з цим правилом, заявник не може бути повернутий в Білорусь до винесення остаточного рішення Європейським судом з прав людини. У суді також наголосили на необхідності збереження анонімності заявника з метою безпеки", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що це не перша справа, пов'язана з переслідуванням білорусів в Росії по слідах літніх протестів 2020 року. Так, минулого тижня білоруський спортсмен Олексій Кудін був виданий російською владою Білорусі, незважаючи на заборону ЄСПЛ. На батьківщині його, як і багатьох інших білорусів, переслідують і, за даними правозахисників, піддають тортурам за участь в протестах, які пройшли в республіці за підсумками президентських виборів.

Так, правило 39 ("забезпечувальні судові заходи") регламенту ЄСПЛ - термінова захисна міра Європейського суду з прав людини, покликана зобов'язати державу ужити невідкладних заходів щодо збереження життя і здоров'я заявника, і застосовується у виняткових випадках. Наприклад, під загрозою висилки або екстрадиції в країну, де заявнику загрожує небезпека.

Додамо, що комітет "Гражданское содействие" визнаний російською владою іноземним агентом. Організація з цим не згодна.

Доповнення

Пов'язаний з білоруською владою Telegram-каналі "Жовті сливи", а слідом за ним держканал ОНТ опублікували відео з бійцем ММА Олексієм Кудіним після його екстрадиції до Білорусі з Росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу