yevreyski-poselentsi-atakuvali-palestinski-sela-pislya-vbivstva-izrayiltyanina-na-zakhidnomu-berezi

Єврейські поселенці атакували палестинські села після вбивства ізраїльтянина на Західному березі

 • 20711 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. Єврейські поселенці увірвалися в кілька сіл на окупованому Західному березі Йордану в п'ятницю, руйнуючи будинки та автомобілі та побивши щонайменше двох людей. Напади відбулися через день після того, як палестинські озброєні особи вбили ізраїльтянина. Про це пише УНН з посиланням на офіційне палестинське інформаційне агентство Wafa.

Деталі

Смерть поселенця Єгуди Діментмана, убитого на Західному березі, розпалило подальше насильство між палестинськими жителями та ізраїльськими поселенцями.

Чиновник Палестинської влади, який спостерігає за діяльністю поселень Гасан Даглас, повідомив, що групи поселенців увійшли в кілька палестинських сіл поблизу міста Наблус на півночі в п'ятницю, руйнуючи автомобілі та будинки. Двох палестинців госпіталізували.

За словами Дагласа, у палестинському селі Карют поселенці проникли в один будинок і спробували викрасти місцевого жителя Ваеля Мокбеля.

Що передувало

Автомобіль Діментмана потрапив під обстріл після того, як він залишив єврейську семінарію на форпості Хоум, колишнього поселення, евакуйованого в рамках виходу Ізраїлю із сектора Газа в 2005 році. В останні роки поселенці відновили на цьому місці несанкціонований форпост, один із десятки форпостів на Західному березі, які вважаються незаконними, але часто допускаються урядом Ізраїлю.

Сотні людей зібралися на похороні Діментмана в Хомеші в п’ятницю вранці, перш ніж тіло було доставлено в Єрусалим для поховання.

Останні напади відбуваються на тлі зростання ізраїльсько-палестинського насильства на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі. Раніше цього місяця ультраортодоксальний єврей отримав серйозні поранення після того, як палестинський нападник зарізав його ножем біля стін Старого міста Єрусалиму. За тиждень до цього бойовик ХАМАС відкрив вогонь у Старому місті, убивши ізраїльтянина. Обидва нападники були вбиті ізраїльськими силами.

Подібне зростання насильства поселенців проти палестинців спостерігалося під час збору врожаю оливок. У середині листопада єврейські поселенці напали на групу палестинських фермерів з перцевими балончиками і дубинками на сільськогосподарських угіддях, що оточують Хомеш, поранивши чотирьох людей.

Довідка

Ізраїль захопив Східний Єрусалим і Західний берег у війні на Близькому Сході 1967 року. Зараз на цих територіях проживає понад 700 000 єврейських поселенців, хоча палестинці називають обидва регіони, як частини своєї майбутньої незалежної держави. Палестинці, як і більшість міжнародного співтовариства, вважають поселення незаконними та основною перешкодою миру.

Українські Національні Новини

Новини Світу