yevro-rekordno-zmitsnivsya-na-tli-ochikuvan-zmini-politiki-yetsb

Євро рекордно зміцнився на тлі очікувань зміни політики ЄЦБ

 • 18126 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Курс євро до долара побив трирічний рекорд напередодні на тлі очікувань, що Європейський центробанк узгодить скорочення програми монетарних стимулів у Єврозоні, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Після стрибка на 0,72 відсотка днем раніше євро у п'ятницю продовжив ралі із 1,21 відсотка зростання.

Серед драйверів зростання євро, зокрема, успіх коаліційних переговорів у Німеччині. Напередодні 10-річні німецькі євробонди Bund підскочили до п'ятимісячного максимуму. Крім того, інтересами інвесторів рухає інформація з ЄЦБ, який дав зрозуміти, що готує припинення програми наддешевих грошей та поступове підвищення облікової ставки.

Європейський центробанк раніше анонсував поступове згортання програми кількісного пом'якшення (QE), за якою установа скуповувала фінансові активи для грошових ін'єкцій в економіку. Програма на 2,3 трильйона євро, за якою ЄЦБ витрачав 60 мільярдів євро на місяць, збавила оберти, регулятор у 2018 планує інвестувати в такі заходи не більше 30 мільярдів євро на місяць. Інвестори очікують, що вже у вересні 2018 року ЄЦБ відмовиться від негативних ставок та згорне кількісне пом'якшення.

Нагадаємо, світові ціни на нафту за тиждень виросли майже на 5%.

Українські Національні Новини

Економіка