yevrokomisiia-vydilyla-dodatkovi-10-mln-yevro-dlia-pidtrymky-ukrainskykh-vchenykh

Єврокомісія виділила додаткові 10 млн євро для підтримки українських вчених

 • 37552 переглядiв

Європейська Комісія виділила додаткові 10 мільйонів євро на підтримку українських вчених, які були змушені покинути країну через російську війну.

Європейська комісія з метою підтримки українських вчених, які були змушені покинути країну через російську війну, виділила додаткові 10 млн євро. Про це у четвер, 18 квітня, повідомила пресслужба Єврокомісії, передає УНН

Комісія поповнила бюджет ініціативи MSCA4Ukraine, створеної для підтримки дослідників, які були змушені покинути Україну, ще на 10 мільйонів євро. Ця програма, створена в рамках програми "Марії Складовської-Кюрі" (MSCA), надає підтримку переміщеним дослідникам від початку агресивної війни росії проти України

- йдеться у повідомленні.

Як зазначається, додаткове фінансування дасть змогу ще щонайменше 50 дослідникам, які були змушені залишити Україну, продовжити свою роботу над своїми проєктами в університетах, компаніях, дослідницьких центрах та інших установах, розташованих у ЄС і країнах, пов'язаних  із програмою Horizon Europe.

 Це також дасть змогу дослідникам отримати доступ до можливостей навчання, підвищення кваліфікації та кар'єрного зростання. 

Також вказується, що особливу підтримку отримають організації, що приймають дослідників, і ті стипендіати, які переїжджають разом із сім'ями.

Уряд відновлює щорічні гранти для молодих вчених та докторів наук26.03.24, 16:37 • [views_0]

Додамо 

З моменту свого запуску програма стипендій MSCA4Ukraine надала підтримку 125 переміщеним дослідникам з України, які проходять навчання і працюють у 21 країні. Нинішні стипендіати займаються такими темами, як розслідування воєнних злочинів в Україні або задоволення потреб переміщених українських жінок у психіатричній допомозі.

Очікується, що наступний конкурс MSCA4Ukraine буде оголошено в травні 2024 року, що дасть змогу відібраним дослідникам розпочати роботу в рамках стипендій до початку 2025 року. 

Довідково 

MSCA4Ukraine є частиною відповіді ЄС на вторгнення росії в Україну. Вперше запущена у вересні 2022 року з початковим бюджетом у 25 мільйонів євро в рамках програми  "Марії Складовської-Кюрі", що входить до Horizon Europe.

У конкурсі MSCA4Ukraine можуть узяти участь громадяни України, особи без громадянства та громадяни третіх країн, які проживали в Україні станом на 24 лютого 2022 року і є переміщеними особами станом на цю дату.

План України передали країнам ЄС для схвалення, перші відгуки досить позитивні - Єврокомісія18.04.24, 10:40 • [views_0]